Hlavní obsah

Kalousek: o přejmenování Ruzyně by se mělo rozhodnout po široké diskusi

Právo, rsk

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje nynější úvahy o přejmenování pražské Ruzyně na letiště Václava Havla za příliš ukvapené. Uvedl to v úterý v rozhovoru pro Právo. Podle něj by měla nejdříve proběhnout široká diskuse o tom, jak památku zesnulého prezidenta co nejdůstojněji uctít.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Na internetu petici za změnu názvu pražské Ruzyně na letiště Václava Havla podepsalo již 56 tisíc lidí. Považujete z pozice šéfa ministerstva financí, které by název případně měnilo, za reálné, aby se tak stalo třeba na prvním zasedání vlády v roce 2012, tedy již 12. ledna?

Upřímně řečeno, považoval bych to za nerozumné. Ministerstvo financí vykonává majoritní akcionářská práva vůči Letišti Praha, takže formálně mu rozhodnutí patří. Ale všichni cítíme, že to je věc, o které by nemělo rozhodovat jedno ekonomické ministerstvo a samostatně ani vláda. Především by se měla vyvolat diskuse nejenom na politické úrovni, ale zejména s občanskými iniciativami. Jsem přesvědčen, že všichni se asi shodneme na tom, že je velmi vhodné památku prezidenta Havla zvěčnit i pro budoucí generace. Ale taková rozhodnutí se mají dělat s jistým časovým odstupem a nikoli pod návalem největších emocí.

Foto: Profimedia.cz

Pražské letiště Ruzyně

V diskusi, zda přejmenovat či nepřejmenovat letiště mi chybí námět pro to nejlepší a nejdůstojnější zvěčnění. Je to skutečně přejmenování letiště? Nevím, možná ano, možná ne. Ale byl bych nerad, aby se diskuse zúžila na přejmenování letiště jen proto, že někdo dostal nápad a měl dostatečný drive na to, aby běžel do médií a sepsal petici. Možná jsou mnohem vhodnější náměty, ale jejich nositelé nemají takovou průraznost.

Mluvil jste o širší diskusi, jakou by měla mít formu?

Nevím. Nikdo z nás s tím nemá žádné zkušenosti. Musíme se o tom pobavit a navrhnout nejvhodnější formu, například kolem Sněmovny. To ale přemýšlím nahlas a nechci si v této věci hrát na autoritu, která by v této věci měla rozhodovat. Chtěl bych jen, aby to prošlo nějakým procesem, na jehož konci si budeme jisti, že opravdu bude realizován ten nejlepší nápad.

Dostal jsem se ale do situace, kdy nápad pana Feniče míří vůči obchodní společnosti, kde ministerstvo financí je majoritním akcionářem. Proto musím reagovat, ale rád bych reagoval nejen pro okamžitou atmosféru, ale i pro své děti a vnuky. Bylo by ale nešťastné diskusi vést jen v rovině, zda pražské letiště přejmenovat, nebo ne. Co když existuje daleko lepší a důstojnější způsob? Pokud z diskuse vyplyne, že to je přejmenování letiště, tak prosím. Ale přeskočit diskusi by byla velká chyba.

Neobáváte se, že mezitím vyprchá entuziasmus?

Pokud by to byla pravda, pak by to bylo smutné a památka by byla jen na několik týdnů.

Právě proto by měla proběhnout kvalifikovaná, široká diskuse, jaký námět pro zvěčnění pana prezidenta by byl nejvhodnější. A nemyslím si, že by musela být ukončena 12. ledna. To mi připadá velmi nerozumné a velmi neopatrné právě proto, aby památka byla natrvalo.

Takže si dovedete představit i několikaměsíční diskusi?

Několikaměsíční diskuse by na škodu nebyla. Nesmírně si vážím námětu petice, ale dovolím si nesouhlasit v tom, že by se mělo rozhodnout okamžitě. Chtít stachanovsky rozhodnout během 14 dnů je velmi malá důvěra v sílu odkazu, který tu prezident zanechal.

Jak vy sám se stavíte k případnému přejmenování letiště?

Naprosto neutrálně. V této otázce se necítím být autoritou, mohu mít jen osobní názor. A ten spíš inklinuje k tomu, že bych hledal instituce s větším kulturním a duchovním obsahem, než je obchodní společnost zabývající se leteckou dopravou. Přál bych si, aby ti, kteří autoritami býti mohou, měli možnost diskutovat, navrhovat, souhlasit či nesouhlasit. To nesmí být nátlaková akce, ale vážně míněná diskuse.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám