Hlavní obsah

Heger chce poslancům zrušit odměny za členství v orgánech VZP

– Praha

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce od roku 2013 zrušit stotisícové roční odměny, které poslanci pobírají za členství ve správní a dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Díky této změně by VZP mohla ročně ušetřit zhruba šest miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Většině poslanců, kteří v orgánech VZP působí, údajně Hegerův návrh nevadí. Informovala o tom v pondělí Česká televize.

"Myslím si, že i toto (zrušení odměn za členství poslanců v orgánech VZP) je jedna z cest, jak to učinit méně atraktivní. Navrhneme to a uvidíme, jaká bude reakce," uvedl Heger, jehož úsporný plán podporuje i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Jsou (poslanci) dostatečně placeni a vyplývá to z jejich poslanecké funkce," míní Schwarzenberg. Heger zároveň plánuje od roku 2013 snížit počet členů správní rady VZP z 30 na polovinu.

Ve správní a dozorčí radě VZP nyní podle ČT působí 18 poslanců. Největší tuzemská zdravotní pojišťovna každému z nich měsíčně vyplácí zhruba 20.000 korun, takže za tyto odměny ročně utratí čistého šest milionů korun.

ČT připomněla, že VZP je jednou z posledních veřejných institucí, v jejíž správní a dozorčí radě si mohou poslanci přivydělat. Ve státních a polostátních podnicích jim to už několik let zakazuje zákon o střetu zájmů, který se ale na VZP nevztahuje. VZP je totiž veřejnoprávní instituce, ve které poslanci odměny pobírat mohou.

Reklama

Výběr článků

Načítám