Hlavní obsah

Vánoce přinesly velikonoční teploty, letos už zima nepřijde

Novinky, fia

Ti, kdo si každý rok zpívají, že sní o Vánocích bílých, jaké z dětství znají, se ani letos nedočkali. Nejvyšší odpolední maxima totiž dosahují v průměru až osmi stupňů nad nulou, a to jsou hodnoty charakteristické pro Velikonoce. Rtuť teploměrů je čtyři stupně nad dlouhodobým normálem a do konce roku už se to příliš nezmění.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Vysoké teploty způsobuje teplý jižní vzduch, který se k nám dostává zejména ve vyšších vrstvách atmosféry, takže i v tisíci metrech na horách se teplota pohybuje na dvou stupních nad nulou," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

V úterý a ve středu tak bude podle ní převládat inverzní charakter počasí. Na obloze bude zataženo nízkou inverzní oblačností a mlhavo. Ranní teploty klesnou na 3 až -1 stupěň, odpolední vystoupí na 3 až 7. Oblačnost by se měla protrhávat hlavně na horách, ojediněle během dne i v nižších polohách. Může se objevit také mrholení.

"S nízkou oblačností budou souviset zhoršené rozptylové podmínky, zejména koncentrace prachových částic mohou převyšovat limity," upozornila Honsová.

Za studenou frontou se mírně ochladí

Ve čtvrtek přejde přes naše území k východu studená fronta a za ní k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu. "Přinese frontální oblačnost, bude oblačno až zataženo, na většině území Česka se sněžením. V nížinách to ale budou opět srážky dešťové, ve středních polohách smíšené," přiblížila meteoroložka.

V nížinách už podle ní do konce roku sníh nenapadne. "Prosinec bez sněhu v nížinách byl naposledy v roce 2007," připomněla.

Ve čtvrtek ráno se teploty ještě budou držet mezi 3 až -1 stupněm, odpoledne vystoupí na 1 až 5 stupňů.

V pátek bude ráno mrznout na celém území, teploty spadnou na 0 až -4 stupně, v odpoledních maximech to bude mezi 0 až 4 stupni nad nulou.

Podobné počasí bude panovat i o víkendu. Převládat bude velká oblačnost a občasné srážky, v nížinách dešťové. Odpolední teploty budou stoupat až k pěti stupňům.

Podle předběžné předpovědi nebude počasí vypadat jinak ani v první dekádě ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám