Hlavní obsah

Lidé se s Václavem Havlem loučili v celém Česku

Právo, Novinky, ape, ib, mhr, tr, ner, plk
Aktualizováno

S bývalým prezidentem Václavem Havlem se v pátek loučili lidé na většině míst České republiky. Ačkoli oficiální smuteční obřad probíhal v pražské svatovítské katedrále, ve větších městech se davy lidí shromažďovaly k společnému uctění jeho památky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Několik stovek lidí drželo minutu ticha za Havla u plzeňské katedrály.

Článek

Brňané i návštěvníci jihomoravské metropole zapalovali svíčky na třech místech v centru města. Před divadlem Husa na provázku, na Moravském náměstí a na centrálním náměstí Svobody u mariánského morového sloupu. Tam se také shromáždilo nejvíce lidí.

Foto: Jan Trojan, Právo

Lidé se shromáždili na brněnském náměstí Svobody.

Na výzvu z pódia se všichni utišili a zůstali tak po dobu vyzvánění zvonů. Na pět minut ustal prodej ve stáncích vánočního trhu, náměstím pouze projely dvě tramvaje, protože dopraváci provoz nepřerušili.

„Lidé si vašeho exprezidenta Havla skutečně váží, jsem překvapen jejich spontánním projevem. Dlouho jsem neviděl plakat dospělé chlapy,“ řekl Právu 40letý Adolf z Nizozemska, jenž do Brna zavítal s manželkou-Brňačkou a s dětmi.

Foto: tr, Právo

Moravské náměstí v Brně.

Méně piety věnovali v době Havlova pohřbu lidé v brněnském nákupním centru Vaňkovka, podle svědků tam vládl normální běžný halas, lidé telefonovali, bavili se u kávy. Na pět minut se utišil jen jeden větší obchod s oděvy. V některých tamních větších i menších prodejnách tvrdili, že rozhodnutí o přerušení prodeje bylo individuální. Také v ostatních otevřených obchodech Brna někde v poledne přerušili provoz, jinde se, takříkajíc, jelo dál.

V centru Brna dnes v 17 hodin proběhne koncert Big Bandu Gustava Broma, který zahraje na počest Václava Havla.

Foto: tr, Právo

Moravské náměstí v Brně.

Jeho památku uctili obyvatelé i dalších jihomoravských měst i menších obcí. Například Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově pozvala ty, kteří v roce 1989 chodili na protitotalitní shromáždění na tamním náměstí. Podle Zdeňky Adlerové z knihovny bylo shromáždění bez politických projevů. Lidé kladli kytice a zapalovali svíčky pod pomníkem T. G. Masaryka.

Havlovo jméno ponese jedna z ulic v Litoměřicích

Ústí nad Labem lidé navštívili smuteční mši nebo se zúčastnili pietního aktu v Městských sadech u sochy Olbrama Zoubka. Symbolické rozloučení pořádali i studenti v Mostě, vzpomínka se uskutečnila také v Litoměřicích.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zádušní mše za Václava Havla se uskutečnila v pátek před polednem v ústeckém kostele se šikmou věží

Tam krátce před polednem u pamětní desky sametové revoluce na náměstí k přítomným promluvil i evangelický farář Zdeněk Bárta, který se s Václavem Havlem osobně znal z dob disentu. V litoměřickém informačním centru byl od rána také vystaven křišťálový odlitek dlaně Václava Havla, jehož autorem je místní sklář Jan Huňát.

Radní se už také shodli, že po Havlovi pojmenují některou z městských ulic. V poledne se rozezněly zvony a lidé uctili památku prvního českého prezidenta minutou ticha.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zádušní mše za Václava Havla se uskutečnila v pátek před polednem v ústeckém kostele se šikmou věží

Na zádušní mši, která se v Ústí nad Labem od 11 hodin konala v kostele Nanebevzetí Panny Marie, pozval Ústečany primátor města Vít Mandík (ČSSD). Vystoupili na ní sólisté a orchestr Severočeského divadla opery a baletu s Mozartovým Requiem.

„Byl to člověk, který měl smysl pro duchovno a duchovní hodnoty. Jistě by byl rád, že dnes promlouvá skrze hudbu geniální skladatel Mozart,“ zaznělo z úst arciděkana Miroslava Šimáčka. Řada lidí neskrývala své dojetí, úplně plno ale v známém kostele se šikmou věží nebylo, dorazila zhruba stovka lidí.

V Plzni se těsně před dvanáctou sešlo u mříže katedrály na náměstí Republiky několik set lidí. Na pro Plzeňany symbolickém místě se rozhořely svíčky, Václava Havla připomínaly jeho fotografie, nechyběly ani dojemné dětské obrázky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Několik stovek lidí drželo minutu ticha za Havla u plzeňské katedrály.

Život na náměstí se zastavil zhruba na pět minut, ticho narušovalo jen vyzvánění zvonů a vzdálený jekot sirén. Pak zazněl potlesk, cinkání klíči a lidé se pomalu rozešli.

V západočeské metropoli se na minutu zastavila městská hromadná doprava, utichlo i obchodní centrum Plaza, práci přerušili zaměstnanci například ve Škodě Transportation.

V Olomouci stála doprava

Podle odhadu přes tisíc lidí se přišlo rozloučit se zesnulým bývalým prezidentem Václavem Havlem na Horní náměstí v centru Olomouce, kde na velkoplošné obrazovce sledovali vysílání přímého přenosu ze státního pohřbu v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Památku zesnulého uctili minutou ticha.

„Vzala jsem si dovolenou, abych se mohla rozloučit tímto způsobem s člověkem, kterého jsem měla moc ráda, protože pro tuto zemi toho hodně udělal,“ svěřila se Právu na náměstí pětapadesátiletá Helena Lakomá.

Foto: Miloslav Hradil , Právo

Sledovat v přímém přenosu státní pohřeb Václava Havla přišlo do centra Olomouce množství lidí.

„Já sám éru Václava Havla nezažil, ale i tak jej vnímám jako velkou osobnost našich dějin. Jeho myšlenky a ideje nás budou provázet ještě dlouho dobu. Velmi si jej vážím, a to je hlavní důvod, proč jsem na náměstí přišel,“ řekl Právu jednadvacetiletý Tomáš Kopřiva.

V Olomouci se zastavil v poledne v souvislosti s uctěním památky bývalého prezidenta Václava Havla na minutu provoz autobusů a tramvají městské hromadné dopravy. „Řidiči odstavovali na minutu vozidla především na zastávkách. Bezpečnosti provozu nebránili,“ uvedla dispečerka dopravního podniku.

Foto: Miloslav Hradil , Právo

Sledovat v přímém přenosu státní pohřeb Václava Havla přišlo do centra Olomouce množství lidí.

Kromě přímého přenosu ze státního pohřbu připravili organizátoři pietní akce v centru Olomouce i vzpomínku na Václava Havla s cílem připomenout mj. jeho návštěvy v krajském městě a jeho vztah k Olomouci.

Do Jihlavy dorazila kondolence z Užhorodu

V Pardubicích sledovali lidé státní pohřeb Václava Havla na obří obrazovce na náměstí Republiky před Východočeským divadlem. Celý týden byly schody divadla spontánním místem piety. "Pochopili jsme, že lidé nechtějí být se svým smutkem sami, proto jsme je pozvali k velkoplošné obrazovce,“ vysvětlila primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

V pravé poledne se přišlo s Václavem Havlem rozloučit několik desítek lidí k budově radnice na Masarykově náměstí v Jihlavě. „Byl zde připraven pietní akt, při kterém k přítomným krátce promluvil primátor Jaroslav Vymazal, vyzval účastníky k minutě ticha a na závěr zazněla hymna České republiky,“ uvedl jihlavský tiskový mluvčí Radek Tulis.

„Městem zněly zvony z věží jihlavských kostelů, lidé k portrétu bývalého prezidenta pokládali svíce a květiny. Někteří využili poslední možnosti podepsat se do kondolenčních listin, které byly od pondělí umístěny ve vchodu radnice. Kondolence budou odeslány paní Dagmar Havlové,“ doplnil mluvčí.

I jihlavská radnice obdržela kondolence a to od zahraničních partnerských měst. „Naše inteligence smutní a zároveň závidí Čechům velikána demokracie v moři totality. Jste duchovní velmocí. Máme vzor, bohužel ještě dlouho nedosažitelný,“ stojí v kondolenci partnerského ukrajinského města Užhorodu.

I v Ostravě se zvonilo klíči

Také moravskoslezská metropole Ostrava uctila památku exprezidenta Havla. Na hodinu a čtvrt osiřelo kluziště v centru města na Masarykově náměstí, kde se v poledne sešly stovky lidí. U pietního místa zapalovali svíčky, někteří cinkali klíči, řada z nich se nebránila dojetí a slzám.

Foto: Pavel Karban, Právo

Stovky lidí se v pravé poledne na Masarykově náměstí v Ostravě zúčastnili posledního rozloučení s exprezidentem Václavem Havlem.

Minutu ticha drželi i zákazníci a zaměstnanci obchodů největšího nákupního centra na Moravě, Avion Shopping Parku. Výrobu na minutu přerušili také v automobilce Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám