Hlavní obsah

Smuteční kolony dramaticky omezí provoz v Praze

Právo, Josef Koukal

Trpělivostí by se měli obrnit řidiči, kteří plánují na páteční den cestu do Prahy. Smuteční program spojený s pohřbem exprezidenta Václava Havla a zejména přejezdy zahraničních hostů ulicemi metropole způsobí na mnoha místech dopravní zácpy. Cesty, které lze odložit, by proto měli motoristé raději zvážit.

Foto: Právo

Článek

„Již v současné době platí v bezprostředním okolí Pražského hradu zákazy zastavení, a to od Pohořelce k Pražskému hradu a na Opyši,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová.

K těmto omezením však v pátek přibydou další. „V souvislosti s průjezdy zahraničních delegací je nutné počítat se zdržením na stěžejních trasách mezi Letištěm Praha a Pražským hradem. Při průjezdu kolon s chráněnými osobami budou policisté krátkodobě zastavovat provoz. Dlouhodobé uzavření komunikací není plánováno,“ podotkla.

Státní speciály by měly na Ruzyni přistávat mezi 9. až 11., odlety delegací jsou plánované na 15. až 17. hodinu.

Komplikace i na Hradčanech

Výraznější komplikace lze podle policie očekávat také v okolí Hradčanského náměstí, kde se očekává největší účast veřejnosti. Náměstí bude v pátek pro veřejnost přístupné od Kanovnické a Nerudovy ulice.

„Upozorňujeme, že Zámecké schody budou ve své horní části pro veřejnost uzavřeny. Hradčanské náměstí bude stejně jako ve středu rozděleno na dvě části, mezi kterými bude možné tentokrát přecházet,“ dodala Hodačová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svíčky pro Václava Havla zakryly Václavské náměstí, lidé uctívají památku i před Havlovým domem v Dělostřelecké uliciVideo: Reuters

Okolí Pražského hradu by se řidiči měli v pátek každopádně zcela vyhnout.

Na bezpečný a nerušený průběh smuteční slavnosti bude v Praze dohlížet 900 policistů, nasazeno bude také 70 speciálních vozů pro převoz hostů. Pomáhat budou i pražští strážníci.

Policie apeluje na návštěvníky Prahy, aby pokynů policie dbali. Přípravy bezpečnostních opatření musela policie stihnout v mimořádně krátkém čase, ještě ve čtvrtek dopoledne projednával jejich scénář na policejním prezidiu tým pod vedením náměstka policejního prezidenta Vladislava Husáka. Ten však ve čtvrtek ujistil veřejnost, že policie je připravena. „Všichni vědí na minutu, co budou dělat,“ uvedl.

Předpokládaný průběh státního pohřbu prezidenta Václava Havla
09:30- Rakev s Havlovými ostatky bude přenesena z Vladislavského sálu Pražského hradu do Svatovítské katedrály.
11:30- Za zvuku zvonů Katedrály svatého Víta vyjde z Arcibiskupského paláce na Hradčanech liturgický průvod. Jeho kroky povedou do katedrály, kde již v tuto dobu budou smuteční hosté.
11:45- Příchod prezidenta Václava Klause do katedrály - Zazní část Requiem od Antonína Dvořáka nazvaná Requiem aeternam.
12:00- Lidé po celé republice budou držet minutu ticha k uctění Havlovy památky. - Pražský arcibiskup Dominik Duka zahájí zádušní mši. - Herec Josef Abrhám přečte úryvek z biblické knihy Job. - V průběhu mše přinesou obětní dary sestry z kongregace svatého Karla Boromejského, které o Havla před jeho smrtí pečovaly.
13:40- Mluvčí přednesou smuteční projevy. Promluví prezident Václav Klaus, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a Madeleine Albrightová. - Zazní Svatováclavský chorál. - Havlův přítel biskup Václav Malý přednese smuteční promluvu. - Zazní biblická píseň Antonína Dvořáka Při řekách babylonských. - Rakev bude vynesena z Chrámu svatého Víta.
14:00- Závěr mše doprovodí zpěv modlitby Zdrávas, královno.
Zdroj: ČTK

Související články

Výběr článků

Načítám