Hlavní obsah

Davy, kterým Havel změnil život, mrzly, aby mu mohly naposledy poděkovat

Právo, Jan Rovenský

I druhý den státního smutku se se zesnulým prezidentem Václavem Havlem loučily tisíce lidí. Jen ve středu se jich bývalé hlavě státu do Vladislavského sálu na Hrad přišlo poklonit 12 tisíc a ve čtvrtek byl zájem ještě větší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zaplněný Vladislavský sál a katafalk s ostatky Václava Havla

Článek

Odpoledne se fronta táhla od tramvajové zastávky Pražský hrad přes druhé nádvoří, kolem katedrály sv. Víta až k Vladislavskému sálu. Lidé v ní potichu čekali, někteří se v chladném počasí zahřívali horkým čajem, který jim podávala Hradní stráž.

Než se dostali k rakvi s ostatky prezidenta, trvalo to i půldruhou hodinu. Ve středu i ve čtvrtek bylo ve frontě vidět zejména rodiny s dětmi a lidi středního věku.

Hradní stráž se rodiče, kteří přijeli s kočárky, a staré lidi snažila uvést do sálu přednostně. „Nechceme, aby tady zbytečně mrzli, na druhou stranu si už někteří ve frontě stěžují, že mají protekci,“ řekl Právu jeden z příslušníků, kteří se v hojném počtu starali o hladký průběh pietního aktu.

Stovky lidí se stále chodí loučit se zesnulým prezidentem Václavem HavlemVideo: Novinky

Své tři dcery ve věku jednoho, tří a pěti let vzali s sebou na Hrad mladí manželé Vlastislav a Julie Brabcovi. Podle obou z nich jim Václav Havel změnil život.

„Jdeme uctít památku někoho, kdo nám dal jiné možnosti, kdo přinesl svobodu a demokracii pro naše děti. Koneckonců, to je i důvod, proč jsme je vzali s sebou,“ sdělil Právu. Jeho manželka dodala: „Je to přelomová událost a nechci si ji nechat ujít. Chci, aby ji vnímaly i naše dcerky.“

S rodinou se ve čtvrtek přišel poklonit Havlově památce také hudebník a herec Jiří Macháček. „Byl to první člověk, díky kterému jsem pochopil, proč totalitní režim, ve kterém jsem vyrůstal a přišel mi jako normální, normální není,“ řekl Právu.

„Propojil nás zlatou nitkou“

Jana Píbilová (55) se svěřila, že exprezidentova smrt ji citelně zasáhla. „Václav Havel byl člověkem, který nás propojil zlatou nitkou lásky, víry a naděje. A koneckonců v nás probudil i vlastenectví, jak je to vidět z davů, které na Hrad přišly,“ podotkla.

Pro auditorku Lucii Gallovou (23) byl Havel velká osobnost. „I když jsem jeho éru vlastně nezažila, tak jsem k němu měla vztah díky rodičům. Vážím si ho za to, že i když nevykonával mandát, tak se na veřejnost snažil působit dál,“ řekla.

Rozloučit se s exprezidentem přišla se svou kamarádkou a studentkou Janou Šrámkovou (24). „Obě jsme díky němu měly možnost vyjet do zahraničí a vděčíme mu za styl života, který tu je. Byl to člověk, který se pro naši republiku hodně obětoval,“ uvedla.

Ne všichni stáli v dlouhé frontě do Vladislavského sálu. Advokát Michal Říha (30) z Prahy přijel vzdát s partnerkou čest prezidentovi alespoň zápisem do kondolenční knihy v jiné části Hradu.

„Byl to můj prezident, na kterého jsem hrdý a kterého jsem obdivoval. Nikdo jiný toho neudělal pro zvuk naší republiky a pro naši svobodu více než on. To nejmenší, co můžeme udělat, je podepsat se do kondolenční knihy,“ podotkl.

Středeční loučení se neobešlo bez menšího incidentu – pracovníci Pražského hradu uzavřeli Vladislavský sál i přesto, že ještě ve 22.15 lidé stáli ve frontě. [celá zpráva]

Předpokládaný průběh státního pohřbu prezidenta Václava Havla
09:30- Rakev s Havlovými ostatky bude přenesena z Vladislavského sálu Pražského hradu do Svatovítské katedrály.
11:30- Za zvuku zvonů Katedrály svatého Víta vyjde z Arcibiskupského paláce na Hradčanech liturgický průvod. Jeho kroky povedou do katedrály, kde již v tuto dobu budou smuteční hosté.
11:45- Příchod prezidenta Václava Klause do katedrály - Zazní část Requiem od Antonína Dvořáka nazvaná Requiem aeternam.
12:00- Lidé po celé republice budou držet minutu ticha k uctění Havlovy památky. - Pražský arcibiskup Dominik Duka zahájí zádušní mši. - Herec Josef Abrhám přečte úryvek z biblické knihy Job. - V průběhu mše přinesou obětní dary sestry z kongregace svatého Karla Boromejského, které o Havla před jeho smrtí pečovaly.
13:40- Mluvčí přednesou smuteční projevy. Promluví prezident Václav Klaus, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a Madeleine Albrightová. - Zazní Svatováclavský chorál. - Havlův přítel biskup Václav Malý přednese smuteční promluvu. - Zazní biblická píseň Antonína Dvořáka Při řekách babylonských. - Rakev bude vynesena z Chrámu svatého Víta.
14:00- Závěr mše doprovodí zpěv modlitby Zdrávas, královno.
Zdroj: ČT
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám