Hlavní obsah

Pojmenovat ulici po Havlovi lze i bez souhlasu rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Města a obce, které by chtěly pojmenovat některé z veřejných míst po zesnulém prezidentovi Václavu Havlovi, nepotřebují podle Karla Eliáše, který je uznávaným právním vědcem a autorem nového občanského zákoníku, souhlas rodiny. Eliáš však zároveň připomněl, že minimálně krátce po úmrtí je elementární slušností požádat vdovu Dagmar Havlovou o souhlas.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na zdi na pražském Těšnově se v posledních dnech objevil portrét Václava Havla

Článek

"Po smrti člověka je podle občanského zákoníku chráněno mimo jiné také jméno člověka proti neoprávněným zásahům. Ale slušnost by byla se zeptat. Je to na zvážení starostů nebo reprezentací města. Nicméně pokud pojmenují po Václavu Havlovi ulici, náměstí nebo nábřeží, tak to nepochybně není neoprávněný zásah do toho jména," řekl Eliáš.

Kdyby ale někdo pojmenoval po exprezidentovi nějaké konfliktní místo, například vykřičený dům, šlo by podle Eliáše "nepochybně o neoprávněný zásah do jména, protože by se osoba mrtvého ocitla v souvislostech, které nejsou férové". A pak by manžel, rodiče nebo děti mohli v občansko-právním sporu bránit zásahy do jména nebo do cti zemřelého, uvedl Eliáš.

Podle něj nejsou pro pojmenovávání ulic nějaká zvláštní pravidla, vyjma organizačních a schvalovacích. Pouze se nemají veřejná prostranství pojmenovávat po živých lidech.

Plzeň uvažuje o Havlově divadle

Pojmenování městských částí, ulic a dalších veřejných prostranství je podle mluvčí plzeňského magistrátu Zdeňky Kubalové zcela v kompetenci městských obvodů. Podle zákona o obcích a statutu města Plzně o tom rozhoduje zastupitelstvo. Pokud by ulice nebo veřejné prostranství přesahovalo z jednoho obvodu do druhého, muselo by o pojmenování rozhodovat zastupitelstvo Plzně.

Podnět může dát každý občan prostřednictvím obvodního zastupitele. Úřad jeho návrh zpracuje a předloží do rady a definitivně o něm rozhodnou zastupitelé. Plzeň zvažuje, že by po Václavu Havlovi pojmenovala nové divadlo, které se má začít stavět příští rok a mělo by stát do září 2014.

Schválení názvu veřejného prostoru městským nebo obecním zastupitelstvem vidí Eliáš jako jedinou možnost.

Související témata:

Výběr článků

Načítám