Hlavní obsah

Kubišová už pozvánku na pohřeb dostala. Děkuje Novinkám

Novinky, David Zápal, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zpěvačka Marta Kubišová již pozvánku na pohřeb Václava Havla dostala, přestože se zpožděním, protože organizátoři na ni nemohli najít e-mailovou adresu, a proto na ni zapomněli. Kubišová to ve čtvrtek večer sdělila Novinkám, kterým také poděkovala za pomoc.

Článek

„Ozval se mi pan Gruntorád a velice se mi omlouval, že nemá moji e-mailovou adresu, takže na mě zapomněl, nikam se necpu a sama mám náročný program, ale velmi děkuji Novinkám, že s jejich pomocí se můžu pohřbu pana prezidenta zúčastnit,“ řekla Kubišová Novinkám.

Jiří Gruntorád je provozovatelem Knihovny Libri prohibiti a Havlovým přítelem z disentu.

Novinky ve čtvrtek po poledni upozornily na fakt, že komunistickým režimem perzekuovaný "miláček národa" Kubišová na pohřeb paradoxně nebyla pozvána. Článek zalarmoval organizátory, kteří svoji evidentní chybu rychle napravili.

Z hlasu Kubišové přitom bylo ještě odpoledne patrné zklamání, že by se pohřbu neměla zúčastnit. Většina Havlových přátel přitom dostala dopis s pozváním na páteční poslední rozloučení s bývalou hlavou státu nejpozději ve středu.

Zpěvačka patří k těm, které si veřejnost se zesnulým prezidentem bezvýhradně spojuje. Velmi dobře se znali z disentu a revoluci prožili bok po boku. I proto se předpokládalo, že by i při obřadu v Katedrále svatého Víta mohla naživo zazpívat Modlitbu.

"Chybí e-mail"

Jak mohlo dojít k opomenutí? Kancelář prezidenta republiky zve pouze zahraniční hosty a ústavní činitele, hosty z řad přátel Václava Havla obesílá rodina a jeho spolupracovníci.

„Na seznamu samozřejmě je, ale nemáme na ni e-mailovou adresu. Ještě se domluvíme, je to jen technický problém, není třeba to hrotit,“ sdělila ještě odpoledne na vysvětlenou Novinkám Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Pozvání neobdržel ani zpěvák Karel Gott, který při demonstracích zpíval státní hymnu a s Havlem se po revoluci často potkával. "Myslím, že jde spíš o záležitost pro ústavní činitele. Určitě se s ním rozloučím, ale jak, do toho nikomu nic není. Jde o pietní, tichou a soukromou vzpomínku, a tak necítím potřebu se k tomu více vyjadřovat," uvedl pro Novinky Gott.

Výběr článků

Načítám