Hlavní obsah

Lidé se zlobí, že jim Hrad v noci uzavřel Vladislavský sál s ostatky Havla

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vladislavský sál se ve středu v noci uzavřel veřejnosti ve 22:15, ačkoli lidé ještě stáli ve frontě a další desítky na Hrad proudily, aby uctily památku zesnulého prezidenta Václava Havla u jeho rakve. Jeden ze zklamaných lidí Novinkám popsal, že na Hrad se dostal až ve 23:00, protože si nemohl vzít v práci volno. Odmítnutí organizátorů pokládá za projev arogance moci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Davy lidí čekají před Pražským hradem, aby se rozloučily s Václavem HavlemVideo: Reuters

 
Článek

„Navzdory informacím v televizi a v kontrastu s úterní vstřícností v bývalém kostele sv. Anny jsme dnes byli z Pražského hradu vykázáni. A to i přes to, že lidé stále na Hrad po desítkách přicházeli,“ stěžoval si muž, který se na Hrad i s manželkou dostal až ve 23:00.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zaplněný Vladislavský sál, kam byla položena rakev s ostatky Václava Havla.

„Vnímám to jako klasickou ukázku arogance moci a přehlížení občanů. Kancelář prezidenta republiky patrně pracuje v duchu hesla ‚Proč bychom se měli přizpůsobovat požadavkům občanů, ať se raději přizpůsobí občané našim pravidlům‘,“ sdělil Novinkám rozhořčený svědek.

Další přímá účastnice Novinkám popsala, že úředník Správy pražského hradu se choval arogantně a nepřesvědčily jej ani další skupiny lidí, kteří po 22. hodině stále přicházely. "Poté mu jedna žena řekla, že má invalidního manžela, pro kterého si narychlo sehnala na večer hlídání a rozhodla se odjet do Prahy, aby se mohla s Havlem rozloučit. Úředník jí oznámil, že to není jeho problém," uvedla žena s tím, že když chtěla telefonní číslo na odpovědného pracovníka, bylo jí sděleno, nechť si jej najde na internetu.

Téměř identický příběh popsala další aktérka pro server Ihned.cz. „Přijeli jsme z Liberce, protože v televizi říkali, že budou mít otevřeno, dokud budou přicházet lidi,“ citoval server ženu. Další stížnosti se pak objevily na sociálních sítích, podle Ihned.cz si lidé stěžovali i na chování organizátorů.

Prý byli nekompromisní a lidi se stížnostmi odkazovali na Kancelář prezidenta republiky. „Tam ale teď nikdo není,“ citoval server zástupce Hradu.

Hrad nechá sál otevřený maximálně do 23:00

Podle mluvčího Hradu Radima Ochvata se ale prostory Vladislavského sálu „uzavřely poté, kdy se Vladislavský sál vylidnil“.

Na otázku, zda vzhledem k výjimečné události bude ve čtvrtek Hrad dostupný déle, odpověděl, že veřejnost má možnost rozloučit se mezi 8:00 a 20:00. „Bude-li zájem veřejnosti větší, ponechá samozřejmě Správa Pražského hradu Vladislavský sál otevřený déle, nejpozději však do 23:00 hodin, kdy se Hrad uzavře, a to kvůli přípravám zítřejšího státního pohřbu,“ dodal Ochvat.

Až 12 000 lidí přišlo včas

Kancelář Pražského hradu předtím v programu piety pouze uvedla, že Vladislavský sál bude veřejnosti otevřen „minimálně“ do 20:00. Lidé si to zřejmě vyložili tak, že stejně jako v případě Pražské křižovatky bude otevřeno, dokud budou mít lidé zájem.

V pondělí sice centrum Pražská křižovatka sídlící v odsvěceném kostele svaté Anny uzavřelo po 20:00. V úterý však na pokyn Dagmar Havlové se centrum otevřelo o hodinu dříve, v 9:00 a zůstalo otevřené, dokud lidé k ostatkům Václava Havla přicházeli. Centrum se zavřelo až kolem 3:00. U ostatků se podle odhadů střídalo 350 lidí za hodinu.

Středečního průvodu na Pražský hrad se podle policie zúčastnilo na 10 tisíc lidí. Ceremonie skončila kolem 11:00, spousta lidí ale zůstala. Ve středu se Havlovi na Hradě poklonilo na 12 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám