Hlavní obsah

Děčín chce pojmenovat novou knihovnu po Václavu Havlovi

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Nová knihovna, která se staví v centru Děčína, by mohla nést jméno v neděli zesnulého prezidenta Václava Havla. Na svém mimořádném zasedání se na tom v úterý shodla městská rada.

Článek

„Radní se shodli, že by to mohla být pěkná vzpomínka na prvního českého prezidenta. Napsali jsme dopis se žádostí o souhlas manželce prezidenta paní Dagmar Havlové,“ řekla Právu mluvčí radnice Markéta Lakomá. Město s návrhem nyní pracuje. Protože je knihovna příspěvkovou organizací města, bude muset změnu jejího názvu schválit zastupitelstvo.

Knihovna se v Děčíně staví na místě budovy výletní restaurace Atlantik, otevřena by měla být příští rok v červnu. Stavba za 150 miliónů korun je z větší části financována z evropských peněz v rámci Integrovaného plánu rozvoje města. Kromě knihovny vzniknou v nové stavbě prostory pro kulturní akce, občerstvení a informační centrum.

Název po zesnulém prezidentovi by mohla nést například i některá ulice v Litoměřicích, radním to chce navrhnout starosta Ladislav Chlupáč (ODS). Podobný krok chtěl učinit i ústecký primátor Vít Mandík (ČSSD), který radním plánoval předložení návrhu na změnu názvu Kostelního náměstí na Náměstí Václava Havla. Jenže s tím narazil u koaličních partnerů z ODS, kteří nedovolili ani zařazení bodu na program jednání. Podle náměstka primátora Jana Řeřichy (ODS) je to nyní, když Václav Havel ještě není ani pohřben, populistické gesto. O podobných záměrech se hovoří i v Praze. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám