Hlavní obsah

Koně měli generální zkoušku na smuteční průvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kladrubští vraníci měli v úterý večer zkoušku na středeční smuteční ceremoniál na pražských Hradčanech. Dopoledne v šestispřeží potáhnou lafetu s rakví Václava Havla.

Generální zkouška smutečního průvodu Video: Novinky

 
Článek

Vojáci nejprve koně strojili, od osmi hodin večer nacvičovali příjezd spřežení do areálu Pražského hradu. Koně trasu natrénovali několikrát, zkoušet budou zhruba do jedenácti hodin večer.

Koně nebudou mít kočího, protože na houfnici pro něj není prostor. Ovládat je budou tři jezdci v uniformách, kteří pojedou vedle spřežení.

Foto: René Chvalina, Právo

Koně museli před odjezdem do Prahy z jejich stájí v Heřmanově Městci ještě překovat

Rakev doprovodí asi 600 vojáků. Koně byli do Prahy přepraveni z Heřmanova Městce v úterý, ustájeni jsou v Chuchli. [celá zpráva]

Zvířata jsou na podobné příležitosti cvičena, jde o klidné plemeno, koně jsou zvyklí na městský provoz.

Starokladrubáky nakládají do speciálně upraveného kamiónuVideo: René Chvalina, Právo

Houfnice, na níž rakev pojede, se připravovala už v pondělí. Přivezena byla z Vojenského technického muzea v Lešanech. Od té doby na ní pracují experti, kteří se ji snaží uvést do co nejlepšího stavu.

"Sundávala se kola, promazávala se veškerá ložiska, všechny čepy, aby kanón byl opravdu připravený splnit svoji čestnou úlohu," popsal ČTK plukovník Michael Burian z Vojenského historického ústavu (VHÚ), který na přípravu kanónu dohlíží. Dnes pak šičky ušily černou látku, kterou byl následně katafalk kolem dokola lemován.

Výběr článků

Načítám