Hlavní obsah

Kraje i divadla se připravují na státní smutek, televize mění program

Právo, Novinky, ch, kul

Kraje a kulturní instituce se vypořádávají s třídenním smutkem, který od středy vyhlásila vláda na památku zesnulého prezidenta Václava Havla. Jednotlivá hejtmanství se s pietní akcí vypořádala po svém, některá nepřipravují žádné akce, jiná plánují i přímý přenos z pohřbu na plátně. Mnohá divadla ruší program, naproti tomu se ale divadelníci odvolávají na odkaz Václava Havla coby dramatika, který by jistě na svůj pohřeb žádné divadelní představení nerušil.

Foto: Profimedia.cz

Národní divadlo v Praze

Článek

Programy mění i televizní stanice. Česká televize od úterý nasazuje na ČT 1 i ČT 2 pořady věnované vzpomínky na exprezidenta případně filmy spojené s normalizací či rokem 1968.

TV Nova ruší komediální seriály a místo nich zařazuje jiné pořady. Ve čtvrtek mění i program v hlavním vysílacím čase od 20:00. V pátek bude věnovat tři hodiny vysílání z pohřbu Václava Havla. Program se mění i na kanále Nova Cinema.

Prima změny v programu neplánuje. V pátek zařadí dva pořady o pohřbu exprezidenta. Po dobu smutku bude mít změněné logo.

Některá divadla ruší představení

Některá divadla v Praze během smutku představení úplně ruší, jiná před jejich začátkem požádají diváky o minutu ticha. Divadlo Na zábradlí, kde byl zesnulý od začátku 60. let postupně kulisákem, lektorem, dramaturgem a kmenovým autorem, instalovalo u vchodu jeho fotografii. „V první den smutku necháme v programu představení Česká válka, které zpracovává téma protikomunistického odboje. Před začátkem věnují herci spolu s diváky Havlovi minutu ticha,“ oznámila vedoucí produkce Alexandra Poláková.

„V čase státního smutku nad úmrtím Václava Havla se Národní divadlo v Praze rozhodlo nerušit žádné z plánovaných představení. Věříme, že Havla dramatika, tvůrčí osobnost, kterou celý život byl, nejlépe uctíme tím, co hrálo v jeho bohatém životě jednu z největších rolí: divadlem,“ řekl Právu ředitel ND Ondřej Černý. Znamená to, že se uskuteční i páteční vánoční koncert americké zpěvačky Mary Stallingsové v historické budově ND a zítřejší předpremiéry opery Tři Pintové na jevišti Státní opery.

Ze středečních pražských akcí bylo například zrušeno uvedení Rybovy České vánoční mše v katedrále sv. Víta. Odbude se však koncert ve Velkém sále Žofína, kde ve středu účinkuje Pražská komorní filharmonie s Leošem Svárovským a pěvkyní Terezou Mátlovou.

Minutou ticha připomenou Václava Havla také v pražském Hudebním divadle Karlín, program zůstává stejný.

Michal David zrušil dva vánoční koncerty v Lucerně.

Brněnská Husa na provázku uvede Prase

Brněnská radnice zrušila tradiční vánoční ohňostroj. Každoročně na něj chodily tisíce lidí, měl se konat v pátek. Ruší se i další body programu Brněnských Vánoc, například dětská vystoupení, ale páteční koncert Orchestru Gustava Broma zůstane. Mnozí jeho členové měli úzké vazby s Havlem, připraví proto speciální repertoár. Divadlo Husa na provázku, které mělo v repertoáru Havlovy hry, uvede ve středu jeho hru Prase. Divadlo Reduta má ve středu na programu recitál zpěvačky Marty Kubišové, která ho pojme jako vzpomínku na Havla. Kina ruší na dny smutku plánované projekce a radnice přesouvají termíny vánočních ohňostrojů.

Jihomoravská kasina se připravují na třídenní státní smutek, herny, které nyní jedou non-stop, omezí provoz. V moravském příhraničí s Rakouskem je jich 80, přičemž nyní mají nejvyšší tržby, vyplynulo z ankety. Trojice asociací provozovatelů sázkových her a kasin v republice přišla s tím, že zákon o loteriích provoz heren při státním smutku nezakazuje. Doporučily proto pouze omezení provozu spojený se zákazem prodeje alkoholu.

V Ostravě Louskáček i Noc na Karlštejně

Některé zábavné akce se v Moravskoslezském kraji ruší, ostravská divadla ale odehrají všechna představení. Havla členové uměleckých souborů uctí minutou ticha a proslovem. Tančit se tak bude Louskáček, zpívat muzikál Noc na Karlštejně či se na prknech odehrají dramatické kusy Hamlet a 1984 George Orwella.

Středeční program například ruší ostravský hudební klub Garage v Ostravě-Martinově, kde se mělo promítat pět dílů satirického seriálu Česká soda. Bez kulturních vystoupení bude od středy do pátku i Vánoční městečko v Havířově. Karvinská radnice zrušila veškerý zábavný program vánočního jarmarku. V Karviné i v Havířově navíc v pátek nebudou promítat kina Centrum a Úsvit. Naopak ostravská divadla mají ve třech dnech státního smutku na programu celkem šest představení a odehrají všechna.

V Jihlavě věří, že by se Havel nezlobil

Program Horáckého divadla v Jihlavě, které je jedinou profesionální scénou na Vysočině, státní smutek nezmění. Ve středu a ve čtvrtek jsou na programu zadaná dopolední představení pro děti ze základní školy v Třebíči. V pátek je velká scéna divadla pronajata pro soukromý koncert duchovní hudby. Na všech akcích budou diváci vyzváni před zahájením k minutě ticha k uctění památky zesnulého. „Věřím, že kolega dramatik Havel by byl rád, že divadlo bude hrát,“ řekl ředitel divadla Josef Fila.

Naplánované předvánoční kulturní akce se na Vysočině uskuteční, jejich zahájení však doprovodí pietní vzpomínka. Týká se to například čtvrtečního vánočního koncertu Polenského big bandu v Polné na Jihlavsku. Výtěžek ze vstupného bude věnován Nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Vánoční koncerty na radnici a na Masarykově náměstí v Jihlavě se uskuteční s minutou ticha a pietní vzpomínkou. Zvláštní pietní akce větší města v kraji nepřipravují.

Na Královéhradecku žádné výrazné změny

Královéhradecké hejtmanství žádné zvláštní akce v rámci třídenního státního smutku organizovat nebude. Ve vestibulu sídla kraje jsou k dispozici kondolenční listiny. Krajský úřad jen obcím rozeslal metodické pokyny s vysvětlením statutu státního smutku. U organizací kraje, například středních škol, je forma připomenutí Havlovy osobnosti v době státního smutku na jejich rozhodnutí.

Státní smutek v kraji ani příliš nepoznamená kulturní akce. Své projekce například neomezilo hradecké kino Centrál, vystoupení neruší ani hradecké Klicperovo divadlo. Hradecká a kulturní vzdělávací společnost (HKVS) pořádá na Masarykově náměstí vánoční trhy, ve středu ve velkém sále Adalbertina vystoupí dětský folklorní soubor Červánek. Svůj koncert ve středu 21. prosince zrušil Český chlapecký sbor z Hradce Králové.

Zlín uspořádá shromáždění 

S omezením kulturních akcí po tři smuteční dny počítají ve Zlínském kraji, byť se nezastaví provoz divadel ani filharmonie. Pouze Slovácké divadlo v Uherském Hradišti ve středu zrušilo muzikál Donaha! a uspořádá namísto toho vzpomínkový večer s volným vstupem. Zlín zrušil kulturní program Vánočního jarmarku na náměstí Míru. V pátek se mají občané sejít na náměstí Míru ke společnému uctění památky prezidenta minutou ticha. Obyvatelé kraje mají na řadě míst možnost vyjádřit soustrast rodině podpisem do kondolenčních listin. Některá kina budou v den pohřbu vysílat filmy Havlovi, či jeho vlastní představení.

Plzeň zatím nemá ani kondolenční knihy

Třídenní státní smutek se v Plzeňském kraji projeví na zrušení některých programů. Prezidenta si připomíná řada organizací i školy, které mají o pátečním pohřbu už vánoční prázdniny. Plzeňská Měšťanská beseda například ruší středeční travesty show, ve čtvrtek a v pátek se v kině Beseda ruší projekce filmu Mission Impossible: Ghost Protocol. Na budově krajského úřadu budou po dobu státního smutku vlajka ČR a vlajka Plzeňského kraje staženy na půl žerdi. Kondolenční knihy ani černý prapor na úřadu nejsou.

Pardubice zvažují velkoplošnou obrazovku

Na státní smutek se připravují města, městské organizace a další pardubické krajské úřady. Uzpůsobí se také program kulturních a dalších institucí. Například Východočeské divadlo v Pardubicích nahradí v programu ve středu dopoledne plánovanou dobrodružnou komedii Tajemný hrad v Karpatech adaptací románu Victora Huga Zvoník Matky Boží. Radnice také uvažuje o tom, že páteční rozloučení s Havlem by mohli obyvatelé sledovat na velkoplošné obrazovce před divadlem.

Na mnoha městských úřadech a na hejtmanství jsou k vyjádření účasti k dispozici kondolenční knihy a listiny.

Na Karlovarsku se hazardovat nebude

Divadelní představení, koncerty i promítání v kinech ruší kvůli státnímu smutku k uctění památky Václava Havla města v Karlovarském kraji. V době státního smutku budou také uzavřena kasina. I některá kina od středy na tři dny utichnou. Chebské kino Svět bude sice promítat, ale na začátku každého představení poběží krátký dokument mapující nejdůležitější okamžiky života Václava Havla.

Podle zákona je v době státního smutku zakázán hazard. Mimo provoz tak budou například kasina v pohraničí. „Herny budou zavřeny. Zřejmě bude v provozu gastro část kasin, ale hrát se nebude,“ řekl pracovník řetězce INGO Casino, která má kasina ve Františkových a Mariánských Lázních nebo v Aši.

České Budějovice prosí občany o minutu ticha

Minutou ticha uctili památku Václava Havla v úterý okamžitě po zahájení svého rokování jihočeští krajští zastupitelé. Jihočeské divadlo, které jako jedno z prvních uvedlo Havlovu hru Odcházení, připomene osobnost bývalého prezidenta ve středu večer v historické divadelní budově vzpomínkovým večerem v podobě čteného představení právě zmíněné hry.

Jak Právo informovala mluvčí českobudějovické radnice Jitka Welzlová, ruší se vystoupení kapely s názvem Soda a Kofola plánované na čtvrteční podvečer na náměstí Přemysla Otakara II. ale i premiéra hry Černá komedie v Jihočeském divadle. Vedení města prosí občany, aby v pátek ve 12.00 hodin uctili památku prezidenta Václava Havla minutou ticha.

Severočeši Rybu neruší

Na ústeckém magistrátu mohou lidé denně až do pátku od 08:00 do 20:00 podepisovat kondolenční knihu. Druhá kniha je na krajském úřadě. Improvizované pietní místo vzniklo v Ústí nad Labem na Mírovém náměstí u sloupu s plastikou svatého Antonína. Květiny lidé pokládají také k památníku obětem komunismu v Městských sadech.

Severočeské divadlo opery a baletu má v pátek, kdy se koná pohřeb bývalého prezidenta, na programu Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby. "Vzhledem k tomu, že to je mše, nebudeme rušit představení, ale uctíme památku prezidenta minutou ticha," řekl novinářům ředitel Miloš Formáček.

Jablonec truchlí, v Liberci se hraje dál

Všechna kina v Jablonci nad Nisou zrušila kvůli státnímu smutku od středy do pátku svůj program. V České Lípě zrušili už podruhé představení Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse Výprodej. To kina v Liberci zatím program neruší a hrát se bude i v divadlech, přestože jsou na programu komedie.

O páteční premiéru slavného amerického muzikálu Zpívání v dešti se v Liberci zatím bojuje. Náměstek primátorky pro kulturu Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům) je pro zrušení premiéry. Vedení divadla ale argumentuje tím, že Havel jako dramatik a divadelník by si něco takového nepřál. Představení se připravuje už rok a navíc je vyprodané. Jeho zrušení by pro divadlo znamenalo ztrátu zhruba 150 000 korun na tržbách.

Související témata:

Výběr článků

Načítám