Hlavní obsah

Ve smutečním průvodu s rakví Václava Havla půjdou stovky vojáků

Praha
Aktualizováno

Ve středu v osm hodin ráno vyjede z Pražské křižovatky průvod s ostatky Václava Havla. Směřovat bude centrem města na Pražský hrad. Průvod bude mít dvě části, civilní a vojenskou. Té civilní se může účastnit veřejnost. Bude začínat právě v Pražské křižovatce a končit na Hradčanech u kasáren. Následovat bude vojenská část, jíž se zúčastní až 600 vojáků.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Michal Burian z Vojenského historického ústavu ukazuje fotografii z pohřbu Tomáše Garrigua Masaryka u lafety, na které 21. prosince pojede rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla do Vladislavského sálu Pražského hradu.

Článek

"Lidé, kteří chtějí s průvodem jít od začátku, se shromáždí na Anenském náměstí," řekla tisková mluvčí Havlovy kanceláře Sabina Tančevová.

Vůz s rakví bude doprovázet policie, hned za ním půjdou rodina a přátelé. Ostatky prezidenta poveze prosklený automobil.

Předpokládá se, že ke kasárnám v Loretánské ulici by měl vůz dorazit zhruba ve čtvrt na deset. Vojáci pak budou rakev upevňovat na lafetu, což by mělo trvat asi půl hodiny.

Foto: ČTK

Rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla budou převezeny na stejné lafetě jako ostatky Tomáše Garrigua Masaryka v roce 1937.

Od kasáren v blízkosti Pražského hradu budou prezidenta doprovázet ústavní činitelé a vojáci. Rakev bude tažena šestispřežím kladrubských vraníků na lafetě stejné houfnice jako ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

Rakev doprovodí 600 vojáků. V průvodu budou pochodovat vojáci s historickými bojovými prapory.

S rakví půjde špalírem vojáků Havlova rodina a nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Václavem Klausem. Ostatky budou přemístěny do Vladislavského sálu, kde promluví Václav Klaus. Do sálu bude se moci od 13:00 hodin přijít poklonit exprezidentovi i veřejnost.

Pietní akt začne ve středu ráno
08:00 - Pražská křižovatka (kostel sv. Anny, přístup z ulice Zlaté) - Začátek smutečního průvodu, který zorganizovala manželka zesnulého prezidenta Dagmar Havlová. Lidé by se měli shromažďovat na Anenském a Betlémském náměstí. Průvod za rakví povede ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce ulicí Loretánskou k Hradu.
09:15 - Automobil s ostatky dorazí do kasáren Hradní stráže (Loretánská 4, Hradčany). Zde bude Havlova rakev naložena na lafetu houfnice, kterou potáhne šestice koní.
10:00 - Začne vojenský ceremoniál. Rakev s ostatky na lafetě vyjede z budovy kasáren a v doprovodu pozůstalých a nejvyšších ústavních činitelů se vydá směrem na Hrad. Součástí průvodu budou hudby Hradní stráže a policie či nosiči historických praporů. Občané budou moci průvodu přihlížet na Hradčanském náměstí a hradních nádvořích z vymezených prostor.
10:30 - Rakev bude přinesena do Vladislavského sálu Pražského hradu, kde bude vystavena. Poté prezident Václav Klaus přednese svůj projev.
11:00 - Zakončení smutečního setkání ve Vladislavském sále.
13:00 - Vladislavský sál s vystavenou rakví otevře veřejnosti. Lidé budou do sálu moci přicházet minimálně do 20:00 hodin. Havlovy ostatky zde budou i ve čtvrtek, kdy bude sál otevřen od 08:00 do 20:00.

Starokladrubáky nakládají do speciálně upraveného kamiónuVideo: René Chvalina, Právo

Této části průvodu už se veřejnost neúčastní, od průvodu se lidé odpojí dříve a na Pražský hrad dojdou ulicemi Kapucínská a Kanovnická.

Vojenskou část pocty bude možné sledovat na Hradčanském náměstí. Vojenský ceremoniál by měl začít v deset hodin dopoledne.

Rakev s ostaky bude vystavena ve Vladislavském sále.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla bude při převozu 21. prosince do Vladislavského sálu Pražského hradu tažena koňmi na lafetě stejné houfnice jako ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

Na průběh smutečního průvodu dohlédne 700 policistů
Na průvod za rakví někdejšího českého prezidenta Václava Havla bude v metropoli dohlížet zhruba 700 policistů.
Průvod vyjde ve středu v 08:00 z centra Pražská křižovatka a směřovat bude na Pražský hrad. Jeho součástí bude i vojenský ceremoniál, který začne v 10:00 v areálu kasáren Hradní stráže v Loretánské ulici.
Průvod povede ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce ulicí Loretánskou k Pražskému hradu.
V okolí Pražského hradu bude podle Hodačové přístup veřejnosti umožněn, nicméně policie bude situaci podle potřeby korigovat. "Samotné Hradčanské náměstí bude rozděleno do dvou oblastí, mezi kterými nebude možné přecházet," upozornila mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová. Policie proto účastníkům doporučuje, aby přišli buď ze strany zámeckých schodů, nebo od ulice Kanovnická u Brusnice.
"Pokud by se veřejnost připojila k samotnému průvodu, nebude možné od Lorety pokračovat přímo k Pražskému hradu. Tam bude nutné z bezpečnostních důvodů nasměrovat veřejnost na Hradčanské náměstí oklikou přes Kapucínskou a Kanovnickou ulici," dodala.
Od úterních 20:00 budou uzavřeny Pohořelec, Loretánská, Loretánské náměstí, Hradčanské náměstí a Na Opyši. Bude na nich zakázáno parkování, vjezd bude umožněn pouze smutečním hostům. Opatření bude ukončeno v pátek v 15:00. Důvodem je očekávané velké množství hostů. ČTK

Anketa

Účastníte se uctění památky Václava Havla
ano, byl/a jsem zapálit svíčku
22,4 %
ano, chystám se na smuteční průvod
2,3 %
věnoval/a jsem mu jen vzpomínku v soukromí
37,1 %
ne, nijak to neprožívám
38,2 %
Celkem hlasovalo 32612 čtenářů.

Výběr článků

Načítám