Hlavní obsah

Starokladrubáci potáhnou lafetu s ostatky exprezidenta

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heřmanův Městec

Šest starokladrubských vraníků z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem v úterý odpoledne odcestovalo ze stájí z Heřmanova Městce na Pardubicku do Prahy. Ve středu budou mít tu čest být zapřaženi k lafetě houfnice, na které bude umístěna rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla.

Starokladrubáky nakládají do speciálně upraveného kamiónuVideo: René Chvalina, Právo

 
Článek

Všichni vraníci jsou speciálně cvičeni pro šestispřeží a jsou to vyrovnaní a klidní jedinci, z nichž mnozí mají za sebou několik mistrovství světa. Koně budou ještě večer trénovat zapřažení do historické lafety.

„Trénink se může protáhnout až do noci. Proto jsme se domluvili se závodištěm v Chuchli a koně budou ustájení tam, abychom se nemuseli vracet zpátky,“ uvedl v úterý Právu ředitel hřebčína Jan Höck.

Koně museli před odjezdem do Prahy z jejich stájí v Heřmanově Městci ještě překovat. Koním byly nasazeny speciální podkovy s pogumovanou úpravou, aby na dlažbě neklouzaly a případně neničily komunikaci.

Foto: René Chvalina, Právo

Koně museli před odjezdem do Prahy z jejich stájí v Heřmanově Městci ještě překovat

Související témata:

Výběr článků

Načítám