Hlavní obsah

Hanáková chce spolupracovat s Ivem Mathé

– Praha
Novinky, jim

Druhá žena vlády Petra Nečase (ODS) Alena Hanáková (STAN) po uvedení do úřadu představila své priority pro výkon funkce ministryně kultury. Především by ráda dotáhla do konce majetkové vyrovnání státu s církvemi. Kromě toho by chtěla i více spolupracovat s odborníky, spolupráci nabídla i Ivu Mathé, jehož si za „svého“ ministra přáli umělci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Alena Hanáková (TOP 09 a STAN)

Článek

„Mou absolutní prioritou ve funkci ministryně kultury budou nyní církevní restituce, které jsou také jednou z koaličních priorit. Máme historickou šanci tuto záležitost, která je životně důležitá nejen pro církve, ale i pro města a obce, po letech odkladů uzavřít a napravit tak majetkové křivdy spáchané totalitním režimem,“ konstatovala v úterý Hanáková.

Do budoucna by také resort více otevřela odborné veřejnosti. „Jsem člověk, který vždycky usiluje o konsenzus, o rozumný kompromis. Ten není možný bez toho, že bych naslouchala všem relevantním hlasům. Také proto jsem se rozhodla nabídnout spolupráci panu Ivu Mathé, který má důvěru odborné veřejnosti a kterého si i já jako odborníka velmi vážím,“ uvedla bývalá starostka Vizovic.

Transparentní úřad

Přislíbila také, že její úřad se bude chovat maximálně transparentně a efektivně, hodlá zveřejňovat všechno, co není tajné, tedy i dodavatelské smlouvy nebo detaily výběrových řízení.

Zapracovat by chtěla na tiskovém zákoně, který má zanést demokratické principy i do médií komunální úrovně, nebo na archeologickém zákoně, který má pomoci drobným investorům „například stavitelům rodinných domků“, stojí v tiskové zprávě.

Hanákovou jmenoval v úterý do úřadu prezident Václav Klaus na návrh premiéra Nečase. V čele resortu nahradila svého stranického kolegu Jiřího Bessera (STAN) kterého semlela kauza domu na Floridě. [celá zpráva]

Ivo Mathé byl jedním ze žhavých kandidátů, o nichž vedli Starostové a nezávislí jednání v souvislosti s nominacemi na ministra kultury. Nakonec Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) dali na výběr z obou. Mathé, jehož si za ministra přáli umělci, ale z nominace nakonec vycouval.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám