Hlavní obsah

Dagmar Havlová zve veřejnost k smutečnímu průvodu za rakví manžela

– Praha • Aktualizováno
Právo, dan

Smuteční průvod za rakví zesnulého Václava Havla vyjde ve středu ráno v 8.00 hodin z Pražské křižovatky na Pražský hrad. Cesta povede ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce ulicí Loretánskou k Pražskému hradu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Podobizna zesnulého exprezidenta Václava Havla ve Sněmovně

Článek

„Manželka Dagmar a kancelář Václava Havla všechny občany co nejsrdečněji zve,“ uvedla v úterý Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Ve středu budou ostatky zesnulého prezidenta vystaveny ve Vladislavském sále Pražského hradu. Ve svatovítské katedrále v pátek proběhne pohřeb. Následně bude tělo bývalého prezidenta zpopelněno. Urna s popelem bude podle pražského arcibiskupa Dominika Duky uložena zřejmě až po Vánocích.

Lafetu potáhnou koně z kladrubského hřebčína

Hrad v pondělí potvrdil, že rakev bude převážena na lafetě houfnice, na stejné, na které byly převáženy ostatky prezidenta T. G. Masaryka v roce 1937.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Vdova po Václavu Havlovi Dagmar Havlová poliožila u rakve svého manžela kytici růží.

Lafetu potáhne podle informací ČTK šestice kladrubských vraníků. Vzhledem k tomu, že na lafetě se nedá sedět, koně budou ovládat tři uniformovaní jezdci, kteří pojedou vedle ní. Další tři zaměstnanci hřebčína půjdou vedle koní.

Koně budou do Prahy přivezeni již v úterý. Večer proběhne nácvik převozu ostatků

Foto: ČTK

Rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla budou převezeny na stejné lafetě jako ostatky Tomáše Garrigua Masaryka v roce 1937.

Průvodu se zúčastní stovky vojáků, kteří ponesou padesátku současných i historických bojových praporů. Ten vyjde v 10 hodin z kasáren na Loretánské ulici.

Ve středu se bude na Hradě rovněž konat ceremoniál, kde budou přítomni státní činitelé a osobnosti veřejného života.

Související témata:

Výběr článků

Načítám