Hlavní obsah

Havel měl velkou vůli, ale už ho opouštěla, říká jeho lékař

Právo, dan

Václav Havel byl dlouhodobě nemocný a trpěl už ve vězení dýchacími potížemi. V devadesátých letech se přidružila rakovina plic, kdy ho operoval profesor Pavel Pafko, a perforace tlustého střeva, která mu málem přivodila v Rakousku smrt. Tehdy ho zachránil innsbrucký operatér Ernst Bodner.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Václav Havel zemřel 18. prosince ve věku 75 let.

Článek

„Příčinou smrti bylo oběhové selhání jako následek všech komplikací, které ho zdravotně potkaly od zápalu plic v kriminále po všechny možné komplikace, jež ho provázely celý život,“ uvedl v neděli v ČT Havlův osobní lékař Tomáš Bouzek. Havel měl podle něj velkou vůli problémy zvládat. „V posledních dnech už ta vůle chyběla,“ dodal.

Podle Havlova bývalého mluvčího Ladislava Špačka již v roce 1996, když byl operován na karcinom plic, lékaři mu předpovídali pouhých pár let života. „Je rok 2011 a Václav Havel s námi prožil ještě od té doby spoustu plodných let,“ uvedl Špaček.

Foto: Repro ČT, Právo

Havlův lékař Tomáš Bouzek

Podle něj u bývalého prezidenta platilo, že duše ovládala tělo, takže pokud se cítil psychicky dobře, mělo to vliv i na jeho fyzické zdraví. „Bohužel tahle ta depresivní podzimní a zimní doba mu neprospívala nikdy,“ uvedl Špaček.

Související témata:

Výběr článků

Načítám