Hlavní obsah

Ostatky Václava Havla již dnes vystaví v bývalém kostele sv. Anny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ostatky zesnulého prezidenta Václava Havla budou v pondělí a v úterý vystaveny v bývalém kostele sv. Anny Pražská křižovatka v centru Prahy. Ve středu a ve čtvrtek pak ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Exprezident Václav Havel na archivní fotografii

Článek

Den před Štědrým dnem by se měl uskutečnit pohřeb Václava Havla. Je pravděpodobné, že bude pohřben v rodinné hrobce na Vinohradech, kde je pochována již jeho první žena Olga.

Foto: ti, Právo

Mapka příchodu a odchodu návštěvníků k Pražské křižovatce.

Tajemnice Havlovy kanceláře Sabina Tančevová v neděli potvrdila pátek jako vážně zvažovaný termín pohřbu. „Je to tak, pátek se jeví jako nejbližší možný termín a také nejvhodnější,“ řekla ČT. [celá zpráva]

Havlovi vypraví představitelé země státní pohřeb. Kvůli jeho přípravě se v pondělí Václav Klaus potká s manželkou exprezidenta Dagmar. V neděli byl na Hradě ustaven výbor, v kterém zasedli vedle Klause ještě premiér Petr Nečas, předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová a předseda Senátu Milan Štěch.

Večerní vzpomínková akce na Václavském náměstíVideo: Novinky

Stát v novodobé historii státní pohřeb nechystal

Otázka je, zda se bude konat nějaké veřejné rozloučení, kde by promluvili Havlovi přátelé či politici. V roce 2003, kdy Havel opouštěl Hrad, se konala akce v Národním divadle. Shodou okolností před měsícem byla v Národním divadle instalována Havlova busta, kterou věnovala mecenáška Dadja Altenburg Kohlová se svým manželem Danielem Peštou.

Stát v novodobé historii státní pohřeb nechystal, není k tomu určeno ani žádné zákonné pravidlo, lze ale očekávat, že smuteční průvod bude doprovázet hudba a Hradní stráž. Když se lidé loučili s oblíbenou Olgou Havlovou, na Hrad se s ní přišly rozloučit tisíce lidí, kteří čekali v dlouhém špalíru. Pohřeb byl ale soukromý.

Dagmar Havlová děkuje za kondolence

V pondělí odpoledne se sejde mimořádně vláda a rozhodne o vyhlášení státního smutku. Státní smutek vláda v minulosti vyhlásila například na 14. září 2001. Češi tehdy vyjádřili solidaritu s obětmi teroristických útoků na USA 11. září.

V době státního smutku vláda nejspíš doporučí, aby byla uzavřena divadla, kina či kasina a omezeny například sportovní soutěže. Na státních úřadech budou vyvěšeny černé vlajky a státní vlajky na půl žerdi.

„Dagmar Havlová a kancelář Václava Havla děkují všem občanům z České republiky i ze zahraničí za kondolence, které k úmrtí Václava Havla přicházejí. Prosí současně o pochopení, že nemohou na všechny odpovídat,“ uvedla v neděli Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Pražská křižovatka je mezinárodní duchovní středisko vzniklé z podnětu bývalého prezidenta ČR Václava Havla, je místem setkání, kde jsou pořádány přednášky, diskuze, koncerty, představení, výstavy, meditace a happeningy.Pražská křižovatka sídlí v dnes již dávno odsvěceném kostele, který původně založil v roce 927 sv. Václav. O záchranu Pražské křižovatky se kompletně stará Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, která tento prostor i spravuje.
Zdroj: Nadace Vize 97
Související témata:

Výběr článků

Načítám