Hlavní obsah

Přímá volba prezidenta je fatální chyba a populismus, prohlásil Klaus

Novinky, rei
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus odmítá, aby byli jeho nástupci v úřadu voleni přímo. V nedělní Partii TV Prima to označil za fatální chybu a populismus. Lidmi volený prezident se podle něj bude jen starat o vlastní obraz u veřejnosti a nepůsobit jako smířlivý faktor na politické scéně.

Článek

„Přímá volba je fatální chyba, fatální omyl, populismus,“ prohlásil Klaus s poznámkou, že zákonodárci se chovali účelově, a když nemohli lidem přinést něco pozitivního, tak je nechají zvolit prezidenta.

„Mlčel jsem k tomu, protože se mě to přímo netýkalo. Teď, když to poslanci snad schválili, tak už mé mlčení není nevyhnutelné,“ poznamenal prezident.

Nepřímá volba byla ještě selanka

Klaus varoval před laciným podbízením v přímé volbě. „Mám děs z toho, že jestli se někomu zdálo, že nepřímá volba prezidenta byla komplikovaná a se spoustou sporů a podezření, tak to byla, myslím, selanka. To bude jedna velká superstar, kde racionální úvahy půjdou stranou,“ uvedl.

Podle prezidenta je chybná myšlenka nechat hlavu státu zvolit přímo a omezit jí pravomoci. „To hrozí velké nebezpečí,“ řekl s tím, že nyní si prezident musí dávat pozor, aby se nerozhádaly strany, a když je nejhůř, je v jeho zájmu „se do toho vmísit a zajistit stabilitu“. Přímo volený prezident by podle jeho slov „hrál jen svou kartu“.

Přímou volbu prezidenta schválila tento týden Sněmovna. Nyní mají návrh na stole senátoři.

Anketa

Souhlasíte s přímou volbou prezidenta?
Ano
79,8 %
Ne
17,6 %
Nevím
2,6 %
Celkem hlasovalo 22920 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Přímá volba prezidenta ve Sněmovně prošla

Poslanci přijali novelu Ústavy, která má umožnit přímou volbu prezidenta. Pro přijetí je potřeba dvoutřetinová většina v obou komorách parlamentu. Ve Sněmovně...

Výběr článků

Načítám