Hlavní obsah

Dnem českých sebevrahů je 1. leden

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco dny kolem vánočních svátků jsou ohledně sebevražd statisticky podprůměrné, zcela naopak je to 1. ledna. Tento den je totiž z pohledu počtu lidí, kteří si v Česku sahají na život, každoročně vysoce nadprůměrný.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Častým místem sebevražd je Nuselský most v Praze.

Článek

Vyplývá to z dlouhodobého statistického sledování sebevražd, o němž nyní informoval Český statistický úřad (ČTÚ).

„První leden je dnem výrazně nadprůměrného počtu sebevražd. O Vánocích je sebevražednost naopak nízká,“ uvedl ČSÚ ve zprávě za léta 2006 až 2010.

Průměrný denní počet sebevražd provedených 1. ledna přesahuje obvyklé prosincové a lednové počty i o více než 40 procent.

V letech 2006 až 2010 spáchalo v naší republice sebevraždu 7120 lidí, což je bezmála čtrnáct osob na sto tisíc obyvatel. V roce 2007 byl jejich počet na historickém minimu, ale v dalších třech letech začal podle ČSÚ opět růst.

Nejvíce sebevrahů zvolilo pro odchod ze života oběšení, dále následovalo otrávení, zastřelení a skok z výšky. V souhrnu bylo za uvedených pět let nejvíce sebevražd spácháno 10. června (33 případů), 1. ledna (31), 1. června, a 2. května (30). Patrné je zvyšování počtu sebevražd se stoupajícím věkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám