Hlavní obsah

Vánice v Česku strhávala střechy, hory zasáhl orkán

Právo, Novinky, ČTK, vor, sve, jr, ch, ab
Karlovy Vary
Aktualizováno

Sever České republiky zasáhla v pátek dopoledne vánice. Zkomplikovalo to sjízdnost některých silnic a problémy jsou i na železnici. Hřebeny Krkonoš zasáhl orkán, vítr měl sílu až 127 kilometrů v hodině. Podobné to bylo i v Jeseníkách i Beskydech. Vítr ničil také střechy domů.

Článek

Na nejvyšším vrcholu Beskyd  měl  vítr sílu orkánu.  „V nárazech dosahuje až 37 metrů za sekundu,“ řekl Stanislav Ondruch z meteorologické stanice na Lysé hoře.

Na Šeráku naměřili vítr o rychlosti 122 km/h. V Krušných horách byl vichr slabší, rychlost se pohybuje kolem 70 km/h. Situaci ale komplikuje silné sněžení. Silnice v severních částech republiky jsou špatně sjízdné, kamióny mají především na těch ve vyšších polohách problémy.

Silný vítr může za nehodu u Břestu na Kroměřížsku. Na D1 se při poryvu větru převrátila dodávka s vozíkem a do ní narazilo osobní auto.

„Silný poryv větru vozík nadzvedl a utrhl. Dodávka havarovala do dálničních svodidel a vozík skončil uprostřed jízdních pruhů. Projíždějící řidič osobního auta nestačil včas reagovat na nenadálou situaci a zastavit. Následoval náraz do uvolněného vozíku, který následně tlačil přes 30 metrů do úplného zastavení. Došlo ke zranění tří lidí, dva skončili v nemocnici,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

V Karlovarském kraji komplikuje sněžení dopravu

Větrná smršť zastavila provoz na trati mezi Chebem a Planou u Mariánských Lázní, protože na troleje popadaly větve a stromy.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Sníh zkomplikoval dopravu na Českolipsku.

„Stromy popadaly u Plané u Mariánských Lázní na trať a poškodily troleje,“ uvedl Vladimír Omelka, šéf osobní dopravy Českých drah v Karlovarském kraji.

Sníh zasypal Karlovarský krajVideo: Rudolf Voleman, Právo

Železniční doprava na trati u Mariánských Lázní byla podle Omelky před čtvrtou hodinou odpoledne obnovena.

Až 20 centimetrů sněhu

Podle šéfa zimní údržby silnic v Karlovarském kraji Josefa Bulky napadlo ve vyšších polohách kolem 20 centimetrů sněhu. „V podstatě v každém kopci stojí kamióny, které buď kopec nevyjedou, nebo se bojí při vytrvalém sněžení kopce sjíždět,“ popsal dopolední situaci Bulka s tím, že těžký a mokrý sníh láme stromy.

Silničáři se potýkali na mnoha místech v kraji s popadanými stromy. O pomoc požádali i hasiče. Nejhorší byla situace v okolí Mariánských Lázní, kde hasiči odstraňovali z vozovek desítky stromů.

Klidnější byla situace v nižších polohách. Například v Karlových Varech jsou srážky smíšené a na silnicích se sníh nedrží.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Kamenickém Šenově mají řidiči problém udržet vozidlo na silnici.

Odpoledne se ale stav na silnicích zlepšil. „Začalo pršet, takže sníh taje. Už nemám informace o žádném kamiónu, který by zůstal někde viset. Pouze na silnici mezi Nejdkem a Vřesovou stojí autobus a čeká pro jistotu na posypové vozidlo,“ uvedl Bulka v pátek před pátou večer.

„V noci ale očekáváme v nadmořských výškách nad 800 metrů další přívaly sněhu, které se silným větrem budou tvořit další sněhové jazyky a závěje,“ podotkl Bulka. „Navíc začne mrznout, takže v nižších polohách budou silnice namrzat. Pokud bychom je nyní chemicky ošetřili, voda posyp odplaví a nebude účinný,“ varoval řidiče Bulka.

Na Českolipsku zavřeli silnici pro kamióny

Vážná je situace i v Libereckém kraji. Husté sněžení komplikuje dopravu na silnicích I. třídy na Českolipsku. Policisté uzavřeli dopravu pro nákladní dopravu na dvou tradičních problémových místech.

„Nesjízdná pro kamióny je silnice z Nového Boru do Kamenického Šenova. Osobní automobily opatrně projedou, ale pouze ve směru od Nového Boru,“ řekl mluvčí českolipské policie Milan Bradáč.

O něco horší situace je na nedalekém kopci Šebr, vedoucí z obce Svor do Rumburku a k německým hranicím. „Podle aktuálních informací je Šebr neprůjezdný i pro osobní automobily. V obou místech se tvoří kolony,“ dodal Bradáč. V okolí Nového Boru od rána hustě sněží, místy připadlo až 15  centimetrů a vozovky namrzají.

 Ve Slezsku láme vítr stromy

Také v Moravskoslezském kraji láme silný vítr větve, vyvrací stromy nebo strhává plechy či jiné lehčí konstrukce. Profesionální a dobrovolní hasiči v pátek v době mezi 12. a 20. hodinou vyjížděli k více než 120 událostem, které vznikly přičiněním silného větru. Sdělil to mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster.

Doplnil, že v převážné většině případů se jednalo o odstraňování polámaných a vyvrácených stromů a větví, v některých případech spadlých na elektrické nebo telefonní vedení. „V těchto případech hasiči úzce spolupracovali s poruchovou službou rozvodných závodů a se správcem telefonních vedení. V řadě míst také silný vítr poškodil oplechování střech, potrhal střešní krytinu a poškodil stříšky nad balkony a vchody do domů,“ popsal Faster. „Naštěstí zatím nikdo nebyl zraněn,“ řekl Faster.

Nejvíce případů řešili hasiči na Frýdecko-Místecku, kde zasahovali u téměř 50 událostí. „Asi nejzávažnějším případem byly stromy, které vítr vyvrátil na železniční trať mezi Frýdkem – Místkem a Českým Těšínem v oblasti Hnojníku a Stříteže. Hasiči tam museli uvolnit trať, která byla v době vichřice neprůjezdná,“ popsal Faster.

Napilno však měli i hasiči na Opavsku a v Ostravě, ovšem vítr je zaměstnal také na Karvinsku a Novojičínsku. „S dobrým skóre tentokráte vyvázlo jindy vichry sužované Bruntálsko, kde jsme dnes do 20 hodin kvůli větru zasahovali zatím šestkrát,“ doplnil Faster.

Nehody v oblasti Krkonoš

Vítr a silné sněžení způsobilo na Trutnovsku řadu dopravních nehod. U obce Lampretice se před třetí hodinou srazil autobus se sypačem, zhruba ve stejnou dobu u Chotěvic uvízly tři kamiony a zneprůjezdnily silnici č. 16.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V Harrachově celý den sněžilo.

„Na území celého okresu Trutnov hustě sněží, fouká silný vítr a na silnicích leží ujetá vrstva sněhu. Problémy začínají mít řidiči v okolí Vrchlabí, Pece pod Sněžkou, Špindlerova Mlýna, ale i na silnicích v nižších polohách, například mezi obcemi Mladé Buky a Rudník ve směru od Trutnova na Vrchlabí,“ potvrdil v pátek odpoledne mluvčí trutnovské policie Udo Ertner. K zásahům vyjížděli také hasiči, například v pátek po půl čtvrté odstraňovali spadlý strom z komunikace na Starý Rokytník.

Neprůjezdná byla také silnice mezi obcemi Dolní a Horní Radechová na Náchodsku, a to v úseku dlouhém asi 2,5 kilometrů. Na komunikaci popadaly stromy a vzhledem k tomu, že v místě stále foukal silný vítr, byly po páteční čtvrté hodině odpoledne přerušeny likvidační práce a silnice byla uzavřena dopravními značkami.

Na Rychnovsku zase trápil řidiče silný déšť. V Rychnově nad Kněžnou byl v pátek odpoledne mezi třetí a čtvrtou hodinou omezen provoz na silnici první třídy č. 14. Příčinou bylo zaplavení vozovky u obchodního domu Lidl, ve směru na Solnici.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V Jilemnici celý den sněžilo. Zatímco ve čtvrtek se sníh na silnicích neudržel, v pátek již vytvořil souvislou vrstvu.

Vichřice lámala stromy na Liberecku

Silný vítr doprovázený hustým sněžením v pátek zaměstnal hasiče v Libereckém kraji. Vichřice kácela stromy, které byly zatíženy vrstvou mokrého sněhu. „Od 13 do 16 hodin odpoledne měli hasiči přes tři desítky výjezdů. V naprosté většině se šlo o technickou pomoc při odklízení popadaných stromů a větví,“ řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdeňka Štrauchová.

Podle jejích informací silný vítr páchal škod na celém území kraje kromě Českolipska, kde pouze husté sněžení komplikovalo dopravu. „Nejkritičtější byla situace okolo Liberce, kde padlé stromy přetrhaly elektrické vedení. Hasiči také odstraňovali napadané stromy ze železniční tratě u Raspenavy,“ dodala mluvčí hasičů.

Jak řekl Právu mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla, trať u Raspenavy se podařilo zprůjezdnit před pátou hodinou odpoledne. „Vlak před překážkou stačil zastavit, ke střetu nedošlo“ řekl Halla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám