Hlavní obsah

Foldyna chce Zemana prezidentem, podle Sobotky nemá šanci

Právo, jov, map

Jaroslav Foldyna jako první poslanec soc. dem. veřejně vyjádřil podporu v přímé prezidentské volbě exšéfovi ČSSD Miloši Zemanovi. S ním byla přitom ČSSD na kordy kvůli tomu, že jí ubral v loňských sněmovních volbách hlasy se svou Stranou práv občanů-zemanovci.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Článek

„Podporuji kandidaturu Miloše Zemana. Proč? Proto, že když jako premiér převzal zemi s HDP –1,6 procenta, tak ji předal dalším s 3,5 procenta HDP. Proto, že jako ekonom a politik dokázal, že je schopen naši zemi řídit a vést k prosperitě. Není spojen s korupcí,“ napsal ve čtvrtek na svém Facebooku Foldyna, který je i šéfem děčínské okresní ČSSD. Zemana také označil za moudrého člověka.

Sobotka: Zeman nemá šanci

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka Právu v reakci na Foldynovo vyjádření řekl: „Je to jeho osobní názor. Předpokládám, že kandidáta v přímé volbě na prezidenta vybere sociální demokracie na jaře a že Miloš Zeman nemá šanci.“

Foldyna míval k Zemanovi blízko. Politickými protivníky se stali v roce 2010, kdy se Foldyna vyjádřil slovy: „Bohužel pro ČSSD sedí Zeman naproti a bohužel pro Zemana sedíme proti němu.“

V krajských volbách na podzim 2008 byl Foldyna volebním lídrem ČSSD v Ústeckém kraji. Hejtmanem Ústeckého kraje však později zvolen nebyl, kolegové ho vyšachovali.

Anketa

Kdo z možných kandidátů by se měl stát prezidentem?
Karel Schwarzenberg
32,4 %
Jan Fischer
27,3 %
Miloš Zeman
7,3 %
Jan Švejnar
9,4 %
Pavel Rychetský
0,9 %
Přemysl Sobotka
1,6 %
Někdo jiný
21,1 %
Celkem hlasovalo 24181 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám