Hlavní obsah

Bezpečnostní výbor John dostal o jediný hlas, koalice se k němu točila zády

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do poslední chvíle neměl Radek John jistou funkci předsedy nově ustaveného sněmovního výboru pro bezpečnost. Přitom se koalice dohodla, že šéfovi VV tuto funkci svěří, a členové výboru ho proto do ní zvolili. Při hlasování ve Sněmovně, která musí každého předsedu potvrdit, byl výsledek na vážkách.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Od opozice John neobdržel ani hlas, chyběli i všichni nezařazení poslanci. K potvrzení funkce, na kterou čekal půl roku, potřeboval 56 hlasů, protože v sále sedělo v té chvíli 111 hlasujících poslanců.

Podporu získal přesně jen od 56 koaličních kolegů. Padesát jich buď nebylo přítomno, nebo se na poslední chvíli odhlásili. Sedmkrát zaznamenalo hlasovací zařízení u jeho jména zdržení se.

„Dali tím najevo, že s rošádou kvůli tomu, aby měl předseda koaliční strany za každou cenu vysokou funkci, nesouhlasí,“ komentoval situaci jeden z koaličních politiků.

Bez problémů potvrdila Sněmovna Jana Vidíma (ODS) v čele výboru pro obranu a Marka Bendu (ODS) jako šéfa ústavně-právního výboru.

Sobotka měl pohodlnou většinu

Pohodlnou většinu získal i Bohuslav Sobotka (ČSSD) coby šéf mandátového a imunitního výboru. Koalice přitom do poslední chvíle hrozila, že Sobotku nezvolí. Nakonec ale poslanci ODS, TOP 09 a VV couvli před výhrůžkou soc. dem., která chtěla na oplátku sesadit z funkce prvního místopředsedy Senátu Přemysla Sobotku (ODS). V horní komoře má ČSSD většinu.

Předsedové výborů berou příplatek 23 tisíc k základnímu platu 56 tisíc.

Bývalý předseda donedávna společného výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan povede komisi pro kontrolu nově vzniklé Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám