Hlavní obsah

Petra žádné peníze v igelitce nikam nevezla, hájí manželku Paroubek

Aktualizováno

Expremiér a šéf LEV 21 Jiří Paroubek ve čtvrtek na tiskové konferenci hájil svou manželku Petru, která podle deníku Blesk zaplatila za 2,5miliónový dům v Řecku v hotovosti, což je v rozporu se zákonem proti praní špinavých peněz. Podle Paroubka však platbu vyřizoval rodinný přítel Dellaportas a jeho žena je tak z obliga.

Foto: Petr Horník, Právo

Petra Paroubková s manželem

Článek

„Zmocněncem Petry při uzavírání smlouvy byl pan Dellaportas, který celou záležitost vyřizoval. Včetně podpisu smlouvy a finanční transakce. Jsem schopen doložit výpisy z bankovního účtu, že Petra mu poslala peníze bankovním převodem. Tím to pro Petru skončilo,“ sdělil listu MF DNES Paroubek.

Podle deníku Paroubková zveřejnila kupní smlouvu i plnou moc, na jejímž základě byla zastupována. Také její manžel přispěchal s bankovními výpisy. „Není pravda, že by moje žena něco vezla v igelitce,“ podotkl. Paroubková žádá podle jejího manžela od Blesku omluvu, jinak hrozí žalobou.

Vše je legální, tvrdí Paroubková

Paroubková ve svém blogu jako svého zmocněnce uvedla realitní kancelář, která od ní dostala plnou moc k zastupování její osoby v Řecku. Je prý kdykoli ochotna doložit, že transakce mezi jejím účtem a účtem zmocněnce proběhla bezhotovostně. „Vztah mezi mnou a zmocněncem je součástí kupní smlouvy poskytnuté prostřednictvím médií veřejnosti. Potvrzuje tak můj zcela legální postup,“ uvedla Paroubková s tím, že žádá o zveřejnění informace i s omluvou na přední stránce deníku.

Blesk s odkazem na překlad kupní smlouvy, kterou Paroubková vyvěsila na web, upozornil, že se v ní píše o platbě v hotovosti. Podle zákona proti praní špinavých peněz, který platí pro celou EU, se může s hotovostí operovat jen do výše tří tisíc eur. Jenže v případě domu Paroubkových šlo o sto tisíc eur (2,5 miliónu korun).

Rodinný přítel, o němž hovořil Paroubek, zřejmě bude příbuzný kmotry dcery manželů Paroubkových Margarity, která se jmenuje Margarita Dellaportas.

V roce 2005, kdy byl donucen rezignovat premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross, vysvětloval, jak si přišel na peníze ke koupi luxusního bytu, tím, že šlo o půjčku od strýce Františka Vika. Jenže i v jeho případě se posléze objevily pochybnosti, zda by na daný obnos dosáhl, nabídlo se další vysvětlení. I Vik si prý na půjčku Grossovi půjčil, a to od podnikatele a novináře Rostislava Roda, který pak směnku na 900 tisíc korun prodal. Nakonec směnka doputovala až do rukou tehdejšího předsedy neparlamentní strany Česká pravice Michala Simkaničova, který ji měl bezprostředně zničit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám