Hlavní obsah

Novoroční ohňostroj Prahu rozzáří, ale jen když bude tišší

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Radním Prahy 1 vadí, že novoroční ohňostroj, který byl k vidění naposledy před dvěma lety, bude hlučný. Vadí jim, že se má střílet z Vltavy. Radní nesouhlasili s tím, aby firma Minergis Plzeň, která vyhrála výběrové řízení, uskladnila své nádobíčko na Střeleckém ostrově. Hrozí tedy, že novoroční ohňostroj nebude.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

„Koryto Vltavy je nejhorší místo pro odpalování ohňostrojů IV. kategorie, které překračují hladinu hluku 110 dB,“ řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), který byl na vojně u dělostřelců. Podle radních Prahy 1 by bylo lepší, aby se střílelo z Letné nebo Petřína.

To už ale není možné kvůli lhůtám, v nichž ohňostroj zkoumá báňský úřad. Změnit by se muselo také zadání. Za ohňostrojem má být panorama Hradčan, aby se vše nejlépe pozorovalo a fotilo ze staroměstského břehu řeky. Radní Ivan Solil (ČSSD) tvrdí, že postoj Prahy 1 musejí ocenit především rodiče malých dětí. „Abyste uložili děti ke spánku a přišla 3. světová válka, to je asi blbost,“ prohlásil Solil.

„Vyjdeme Praze 1 vstříc a pokusíme se ohňostroj odhlučnit,“ reagovala pro Právo mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. Podle ní má průlom přinést páteční jednání. Girlandy světel prý mohou létat výše než do 70 metrů. A světel má být více než hluku.

Patnáctiminutový ohňostroj má vypuknout o prvních vteřinách nového roku 2012. Magistrát argumentuje tím, že kanonáda bude v ulicích metropole dunět stejně, ať radní Prahy 1 chtějí nebo ne. Rachot obstarají dělbuchy a rachejtle odpalované rukama Pražanů a turistů.

Střelecký ostrov je bezpečný

Firma Minergis Plzeň je připravena podle Davida Nového mírně ustoupit. „Před ohňostrojem nazvaným Praha 2012 mělo být odpočítávání pomocí silnějších zvukových efektů. Ty nebudou,“ řekl Právu Nový. Běžná pyrotechnika podle něho způsobí mnohdy větší rámus než ohňostroj. „U Střeleckého ostrova jde o jedno z nejbezpečnějších míst. V okolí nejsou žádné výškové budovy, které by zadržovaly nebo odrážely hluk,“ uvedl Nový.

Jednotlivé světlice, jichž mají být tisíce, mohou létat až do 130 metrů výšky. Shořet by měly ve vzduchu a na zem dopadnou nejvýše papíry.

Na přelomu loňského a letošního roku se ohňostroj z úsporných důvodů, které nařídil tehdy nový primátor Bohuslav Svoboda (ODS), nekonal. Naposledy Praha viděla novoroční představení světel za doprovodu hudby 1. ledna 2010 a to před 19. hodinou, aby si podívanou mohly užít v rozumný čas i děti. O změně času se ale podle Krásenské neuvažuje, Praha 1 by však měla stejné výhrady jako k ohňostroji půlnočnímu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám