Hlavní obsah

Soudkyně litoměřického soudu předešla kárnému řízení, rezignovala

Právo, ape
Litoměřice

Soudkyně litoměřického soudu Jana Márová minulý týden rezignovala na svou funkci. Její práci kritizoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), kvůli průtahům v některých řízeních na ni chtěl podat kárnou žalobu a zbavit ji soudcovské funkce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle mluvčího prezidentské kanceláře Radima Ochvata vzal prezident rezignaci soudkyně a místopředsedkyně okresního soudu na vědomí, důvod své rezignace soudkyně prý neuvedla.

Od konce října trestní úsek Okresního soudu v Litoměřicích přišel již o třetího soudce, funkce byli zproštěni také soudci Josef Knotek a Ladislav Jelínek. První je od té doby ve vazbě, druhý na svobodě, ovšem dočasně zproštěn funkce soudce. Za přijetí úplatku jim coby úředním osobám hrozí až osmileté tresty.

Nedostatek soudců

Na trestním úseku okresního soudu tak zůstanou jen dva soudci ze sedmi, jedna soudkyně totiž odešla na mateřskou a další soudce už případy nepřibírá, odchází do důchodu.

Jana Márová, která by ve funkci měla skončit 31. března příštího roku, dala svou rezignaci na vědomí i předsedovi Krajského soudu v Ústí nad Labem Milanu Kohoutkovi. „Situaci s nedostatkem soudců musíme řešit, neobejdeme se ale bez pomoci,“ řekl Právu Kohoutek s tím, že už má přislíbeno jmenování jedné soudkyně v nejbližší době a ta by mohla působit právě v Litoměřicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám