Hlavní obsah

Vyslání armádních lékařů na Slovensko bylo proti Ústavě, odhlasovali senátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sociálními demokraty ovládaný Senát ve středu odhlasoval, že vysláním armádních lékařů na Slovensko vláda porušila Ústavu. Vláda vyslala na třicet vojenských lékařů na pomoc Slovensku začátkem měsíce, aby pomohli nemocnicím ve stavu nouze, které vyprázdnily lékařské protesty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf největší odborové centrály v ČR, nyní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Jelikož by vyslání armádních lékařů bylo chápáno jako vojenský zásah na cizím území a muselo by se o něm hlasovat v parlamentu, rozhodla se vláda akci nazvat cvičením Slovenské zdraví 2011 .

Občanští demokraté a část klubu TOP 09 a STAN těsně před hlasováním na protest opustili jednací sál. Podle koalice není v kompetenci horní komory posuzovat ústavnost. Senátor za ODS Tomáš Töpfer poznamenal, že Senát se stává druhou komorou Ústavního soudu.

Hlasování předcházel zhruba hodinový spor o to, zda vláda rozhodovala v souladu se svými pravomocemi. Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier namítl, že žádné cvičení nebylo plánováno a bylo dodatečně „vykonstruováno“. „Každý v této zemi ví, že to žádné vojenské cvičení nebylo,“ přidal se předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

"Odborářská akce v senátním hávu"

Proti vládnímu rozhodnutí protestovali místní odboráři, podle nichž by se česká vláda neměla míchat do sporů mezi slovenskou vládou a tamějšími odbory, které nátlakovou akci uspořádaly. Odbory žádaly zvýšení mezd lékařů, nakonec se s vládou Ivety Radičové dohodly a lékaři se vrátili do práce. Čeští lékaři se pak mohli vrátit zpět do ČR.

Senátorům ČSSD se ale nelíbí, že je vláda s vojenským cvičením obešla. Lékařskou misi obhajovali před senátory ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle Vondry cvičení v zahraničí bez posvěcení parlamentu není protiústavní. Vondra připomněl i to, že čeští lékaři zachraňovali na Slovensku životy.

„Tohle je prostě odborářská akce v senátním hávu,“ reagoval Vondra na výtky levicových senátorů. Senátoři soc. dem. ale proti namítali, jak je možné, že vojáci „cvičili“ v civilních nemocnicích.

Reklama

Související články

Slovenští lékaři se vracejí do práce

Situace ve slovenských nemocnicích se začíná postupně stabilizovat. Lékaři, kterým začátkem prosince začala platit výpověď, již v některých nemocnicích...

Výběr článků

Načítám