Hlavní obsah

Fagan hrozí revizí Benešových dekretů kvůli karlovarským dluhopisům

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Až k redukci Benešových dekretů by podle amerického právníka Edwarda Fagana mohly vést žaloby, které v pondělí podal u floridského soudu kvůli požadavku na vyplacení deseti miliard korun za dluhopisy Karlových Varů vydaných v roce 1924. Fagan to uvedl ve středu před karlovarským magistrátem, kde kopii 35stránkové žaloby předal do podatelny.

Článek

„Žaloby možná mohou vést až k revidování Benešových dekretů,“ uvedl Fagan, podle kterého byla žaloba podána na Českou republiku především kvůli ochraně zahraničních investorů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Americký právník Edward Fagan před karlovarským magistrátem

„Žaloba se konkrétně týká porušení smlouvy, selhání při ověřovacích procedurách, zpronevěry, diskriminace zahraničních držitelů dluhopisů, tedy mimo jiné i mě, porušení práv při navracení zlata a znárodnění a vyvlastnění majetku, který státu nepatřil,“ uvedl Fagan, podle kterého se však žaloba netýká pouze zaplacení dluhu zahraničním držitelům karlovarských dluhopisů.

„Jejím smyslem je rovněž změna legislativy v ČR, aby nediskriminovala zahraniční investory. V restitucích zde stát vrací občanům České republiky majetky, ale už nikoliv zahraničním majitelům,“ vysvětloval Fagan, proč podle něj mohou jeho žaloby vést až k revidování Benešových dekretů. Podle Fagana je přístup ČR v tomto nespravedlivý a je přesvědčený, že mu soudy na Floridě dají za pravdu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám