Hlavní obsah

Česká národní banka není nezávislá, řekl Zaorálek a popudil koalici

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Debata o přímé volbě prezidenta se ve Sněmovně zvrhla ve slovní přestřelky mezi opozicí a vládními poslanci. Zatímco ČSSD obhajovala své požadavky, jimiž podmiňuje podporu přímé volby, mezi něž patří zejména sporná změna jmenování bankovní rady České národní banky (ČNB), koaliční poslanci sociální demokraty obvinili, že pouze hledají záminky, proč přímou volbu odmítnout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) nadzvedl mnoho koaliční poslanců tvrzením, že „ČNB není nezávislou bankou“. Dospěl k tomu na základě středečního vystoupení guvernéra ČNB Miroslava Singera, jehož názory se podle Zaorálka nápadně podobají názorům prezidenta Václava Klause.

Premiér Petr Nečas (ODS) označil zpochybňování nezávislosti ČNB za „nedůstojnou frašku“ a „nechutný pokrytecký boj“. Proti osočování nepřítomného guvernéra se ostře postavil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který Zaorálkovi vytkl neznalost faktů.

To, že ČSSD vlastně přímou volbu nechce, usuzovali koaliční poslanci mimo jiné i z vystoupení poslance Davida Ratha (ČSSD), který uvedl, že přímá volba nemusí být přijata „za každou cenu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám