Hlavní obsah

Euro je Titanic, hájil Nečas nechuť půjčovat peníze na záchranu měny

– Praha
Novinky, jas

Úterní jednání Sněmovny uzavřela večerní debata o postoji České republiky k případné půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), kterou chce EU použít k pomoci eurozóně. Premiér Petr Nečas (ODS) ve zprávě z evropského summitu obhajoval zdrženlivý postoj, který česká delegace zaujala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) a vicepremiérka Karolína Peake (VV)

Článek

Premiér připustil, že osobně je spíše proti tomu, aby ČR poskytla MMF půjčku 90 miliard korun bez toho, aby byly známy další podrobnosti. Stejně zdrženlivý postoj zaujaly i VV. [celá zpráva]

Půjčku naopak obhajovali sociální demokraté, kteří připomínali exportní závislost české ekonomiky na zemích EU. Mimo jiné připomněli, že naše země půjčuje MMF delší dobu, aniž by to vzbuzovalo jakékoliv emoce.

Podobně pragmaticky se k pozici české republiky staví i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj se eurozóna bez českých peněz nepochybně obejde. Otázkou podle něj je to, zda by se ČR obešla bez eurozóny.  "Jde o zahraničněpolitickou odpověď České republiky na otázku: 'Jste na palubě, nebo nejste?'," dodal ministr.

Nečas otázku modifikoval a uvedl, že by měla znít: "Jsme na palubě Titaniku, nebo ne?"

Na vládu možná přijde i Klaus

Poslanci nakonec premiérovu zprávu vzali na vědomí, když neprošel návrh ČSSD, aby Sněmovna vyzvala kabinet, aby se co nejvíce zapojil do stabilizace eurozóny.

Otázkou možné půjčky se zřejmě bude ve středu zabývat i vláda. Na její jednání by mohl zamířit i prezident Václav Klaus, který se dlouhodobě netají svým rezervovaným postojem vůči evropské integraci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám