Hlavní obsah

Vlivný zastupitel stále hraje o lukrativní pražské pozemky

– Praha
Právo, trj

Pražský zastupitel Pavel Hurda (ODS), označovaný za žižkovského kmotra, ještě má naději, že ve čtvrtek stane v čele vlivného výboru pro územní plán. Pokud ho ODS navrhne pražské TOP 09, ta to vetovat nebude.

Článek

Z úst pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) nezaznělo nic, čím by naznačil, že Hurdovo jméno není to pravé. „Jména budou rozhodnuta ve čtvrtek,“ řekl Svoboda. Jeho náměstkem pro využití pozemků, které vymezuje územní pán, je Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle Svobody je logické, aby příslušný výbor vedl člen ODS. Hurda Svobodu v pražské ODS podržel v tahanici o pražskou radnici.

TOP 09 by se podle Hudečka s Hurdou smířila, pokud se na něm pražská ODS shodne. Jeho jméno by nejspíš nevetovala. „Já si nemyslím, že by mělo být veto, protože problematiku má na starosti radní a je korigovaná předsedou výboru. Ne naopak. Ale myslím si, že ho nenavrhnou,“ řekl Právu Hudeček.

Hurda mj. stojí za iniciativou Prahy 3 změnit územní plán na nákladovém nádraží Žižkov, o jehož památkové ochraně rozhoduje rozkladová komise a kde chce stavět soukromý developer čtvrť pro 15 tisíc lidí. Změna územního plánu by znamenala bourání industriální architektury z 30. let. Pokud by Hurda, šéf ODS v Praze 3, stanul v čele městského výboru, podílel by se i na rozhodování o iniciativě „své“ městské části.

Zároveň jsou Hurdovi, jak už Právo upozornilo, blízké firmy, které potřebují změnit územní plán metropole, aby mohly stavět u parku Parukářka. Soukromé firmy, v nichž figuruje Hurdův známý Luboš Havel, zde získaly tři hektary pozemků za zhruba 518 korun za metr čtvereční, což je minimálně dvacetkrát méně, než se v Praze platí za stavební parcely.

Na transakci byl v pondělí upozorněn dopisem právě primátor. Jeho autorem je advokát Ondřej Sekanina, který zastupuje zahraniční vlastníky již postavených bytů u Parukářky. Podle něj Hurda jako dvojnásobný zastupitel a významný člen pražské ODS „má významný až rozhodující vliv“ na případné prosazení změny územního plánu. „Vzhledem k jeho vazbě na pana Havla ho však nelze považovat za osobu nestrannou,“ upozornil primátora Sekanina.

Nemovitosti za stamilióny

Hurda v pražské komunální a městské politice působí dlouhá léta od roku 1990, předtím byl zaměstnancem OPBH v Praze 3 (Obvodní podnik bytového hospodářství). Počátkem 90. let ovládl společnost, jež vlastní žižkovský Palác Akropolis. Stále předsedá dozorčím radám společností Pretzoel, jíž patří památkově chráněný obytný dům na Žižkově, a Reopos, která vlastní v Praze čtyři byty, jeden byt luxusní a nebytový prostor. Obě společnosti mají akcie na majitele.

Výčet Hurdova majetku odhadovaný na stamilióny korun tím podle informací Práva nekončí, další je třeba hledat na jihu Čech. Hurdovi patří společnost Smabik, která vlastní tři lukrativní bytové domy v Českém Krumlově, pozemky u tohoto města a u Prahy. Hurda je členem představenstva společnosti Tricholoma, jíž rovněž patří dům v centru Českého Krumlova a také pozemek.

Jako fyzická osoba Hurda vlastní v Českém Krumlově rodinný dům se zahradou, polovinu rodinného domu v pražských Lipencích a polovinu rodinného domu se zahradou na pražském Smíchově.

„Jsou to informace z katastru nemovitostí z letošního června, od té doby mohlo být něco prodáno, ale spíše přibylo,“ řekl Právu zdroj, který přehled Hurdova majetku dával pro soukromého zadavatele dohromady a jehož jméno Právo zná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám