Hlavní obsah

Mathé se se Schwarzenbergem nedohodl, ministrem kultury nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé se na pondělní večerní schůzce se šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem nedohodl na svém nástupu do vlády coby nový ministr kultury po odstoupivším Jiřím Besserovi. Kromě Mathého byla na funkci nominována také poslankyně Alena Hanáková.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Ivo Mathé

Článek

Mathé, kterého prosazovali někteří umělci a jejich odborové organizace, o své nominaci na ministra kultury měl jen mlhavé ponětí. „Byl jsem lyžovat v Rakousku, neměl jsem tam český signál a sám bych rád věděl, co se kolem mé osoby děje. Něco jsem sice zaslechl, že mě kdosi nominuje na ministra kultury, ale vůbec o tom nic nevím,“ řekl Mathé v pondělí večer Právu a sám se vyptával na podrobnosti, kdo ho nominuje a kdy bylo jaké jednání. [celá zpráva]

Ještě týž den se sešel s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, aby dojednali evantuální podmínky jeho vstupu do vlády. Schwarzenberg později oznámil, že dohody nebylo dosaženo a Mathé nabídku odmítl.

Nejspíš už jen Hanáková

V TOP 09 a hnutí STAN se v podstatě ihned, když začalo být zjevné, že Besser vládu opustí, začalo jako o nové ministryni kultury hovořit o poslankyni Hanákové.

O možnosti, že do vlády přijde Hanáková, už byl informován premiér Petr Nečas (ODS), který v úterý nese prezidentovi Václavu Klausovi na Pražský hrad Besserovu demisi. Předsedovi vlády se nominace Hanákové údajně líbí, prý i proto, že mu po vicepremiérce Karolíně Peake přibude v kabinetu další žena.

Ministr Besser vládu opouští v souvislosti s aférou kolem bytu na Floridě a svými kontakty s podnikatelem Pavlem Hráchem, který byl pravomocně odsouzen za korupci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám