Hlavní obsah

Nejprodávanější knihy politiků jsou od Klause a Štrougala

Právo, cg

Nejprodávanějšími autory knih mezi politiky v kamenných knihkupectvích se na přelomu listopadu a prosince stali Václav Klaus s knihou Evropská integrace bez iluzí a Lubomír Štrougal s pokračováním pamětí Ještě pár odpovědí. Klaus byl v žebříčku první, Štrougal šestý, čísla uvedena nebyla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus na křtu své knihy

Článek

Mezi nejprodávanějšími knihami se letos neobjevil ani jeden ze tří titulů Jiřího Paroubka proto, že žebříček Svazu českých knihkupců a nakladatelů vzniká na základě ankety kamenných knihkupectví. Například minulý týden jich hlasovalo sedmdesát osm.

Souhrnný přehled o prodejích v obchodech a současně na internetu k dispozici není.

Podle Josefa Žáka z internetového knihkupectví Kosmas prodej Paroubkových knih není špatný, ale není to bestseller. „Například knihy Ve službě republice se prodaly dva tisíce kusů,“ řekl Žák Právu.

Při ceně 380 Kč, kterou Kosmas slevuje na 334 Kč, a při předpokládaném honoráři 10 procent, by profit z uvedených dvou tisíc kusů činil necelých 70 tisíc korun. I při nadstandardním honoráři 20 procent - což by se blížilo honoráři Michala Viewegha - by to v případě internetového prodeje bylo 140 tisíc.

Viewegh prodává 30 – 50 tisíc výtisků, letos například vydal knihy dvě.

Paroubek přitom má ve vydavatelství Prostor exkluzívní podmínky. „Manžel podepsal s vydavatelstvím Prostor smlouvu na čtyři milióny. Včetně autorských práv. A jenom titulu Plnou parou v politice se prodalo 40 tisíc kusů. Milión dostal jako zálohu, a to přihlásil i do majetkového přiznání politiků, a zbylé tři milióny doplatek byl letos,“ uvedla minulý týden Petra Paroubková.

Českého Watergate prodána polovina

Paroubek letos rovněž vydal knihu Český Watergate, komentovaná Kubiceho zpráva v nakladatelství Columbus, jejíž doporučená cena je 119 Kč.

„Knihu jsme vydali pro knihkupecký trh v nákladu tři tisíce kusů a dle nahlášek je prodaná polovina. Pak jsme ji dělali jako příbal k setu se Sudoku. To distribuujeme prostřednictvím KapaMediaPrint a door-to-door obchodníky a co se vrací v remitendě, se pak do kusu, až na zásadně poškozené výtisky, prodá v síti Levné knihy. Náklad pro tento způsob distribuce měl o něco levnější provedení a byl deset tisíc kusů,“ sdělila Právu Gabriela Klimtová Filzová z Columbus Holdings s. r. o.

Je zřejmé, že zájem knihkupců je obdobný, blížící se dvěma tisícům prodaných knih.

Podobný počet prodalo před pěti lety i nakladatelství Epocha s knihou Můj život v politice.

„Z třítisícového nákladu se prodalo tisíc šest set kusů, takže prodej byl na české poměry dobrý,“ sdělil Právu Zdeněk Pobuda z Epochy.

Podle informací Práva se dvanáct set kusů knih distribuovalo pro potřeby ČSSD.

Zeman bodoval za 2,5 miliónu

Jak už Právo uvedlo, Petra Paroubková sdělila, že prodejem 10 tisíc kusů své knihy V botičkách od Diora aneb Omylem v zákulisí velké politiky, která se prodává za 199, v internetovém obchodě za 179 Kč, vydělala přes milión korun.

Paroubkovi si nedávno pořídil dům v Praze-Chuchli za 8,5 miliónu korun a dům na Ithace, který i s rekonstrukcí vyšel na pět miliónů korun.

K nejvyšším honorářům politických úvah a vzpomínek se zařadil před lety Miloš Zeman knihou Jak jsem se mýlil v politice z roku 2005. Podle údajů z ledna roku 2006 se knihy prodalo více než 130 tisíc výtisků a expremiérovi vynesla zhruba 2,5 miliónu korun. Z výdělku se Zeman rozhodl hradit vzdělání své dcery Kateřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám