Hlavní obsah

Některé činnosti policie bychom měli zpoplatnit, navrhuje její prezident

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prezident Petr Lessy se v pondělí znovu postavil proti razantnímu osekávání rozpočtu policie, se kterým pro příští roky počítá vláda a kvůli kterému by muselo do roku 2014 odejít téměř 10 tisíc policistů. Podle jejich šéfa by to bylo likvidační, policistů je už teď nedostatek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

A Lessy v této souvislosti varuje: policie v současné podobě škrty neunese. Bude se podle něj muset např. stáhnout z některých oblastí, stejně jako se zbavit některých dosud vykonávaných činností. V této souvislosti Lessy navrhuje, aby si za některé ze svých současných aktivit nechávala platit.

„Zpoplatnění některých činností je určitě jedna z cest, kterou bych podporoval,“ řekl k tomu Právu Lessy. Policie by podle něj mohla vystavovat účet např. za asistenci při přepravě rozměrných nákladů, střežení některých objektů nebo za některé výjezdy k objektům napojeným na pulty centralizované ochrany.

„To jsou věci, u kterých si zpoplatnění dokážu představit,“ poznamenal policejní prezident. Zároveň dodal, že v současné době v tom policii brání zákon. „Návrhy na změnu tu byly už několikrát, nikdy se to ale nepodařilo prosadit,“ doplnil Lessy.

V současné podobě policie nepřežije

Kvůli pesimistickému výhledu na příští tři roky podle něj už v lednu začne pracovat speciální tým, který bude na prezidiu analyzovat možné konkrétní dopady plánovaných drastických úspor a také pojmenuje policejní činnosti, které budou při avizovaných škrtech první „na odstřel“.

„Naše společnost je zvyklá na určitý standard ze strany policie a je zcela jasné, že tento standard nebude možné dodržet,“ konstatoval policejní prezident.

V této souvislosti pak upozornil, že podle propočtů vedení sboru by mělo na Českou republiku k zajištění bezpečnosti podle současných standardů připadat alespoň 40 tisíc policistů a už teď jich je ve skutečnosti o více než tisícovku méně.

A v budoucnu by mělo být podle představ ministerstva financí mnohem hůř. „Střednědobý výhled schválený vládou počítá na rok 2012 s takovými prostředky na mzdy, že by muselo odejít do civilu 4800 policistů, a v roce 2014 by muselo kvůli rozpočtu odejít dalších 3800 lidí,“ upozornil Lessy s tím, že v takovém případě by muselo nutně následovat např. rušení některých místních oddělení.

NERV navrhuje další zeštíhlení

Krizový plán Národní ekonomické rady vlády (NERV) přitom podle pondělních Hospodářských novin počítá ve svých návrzích na záchranu české ekonomiky vedle jiných opatření s propuštěním další tisícovky policistů.

Lessy se k tomu nechtěl vyjadřovat s tím, že návrhy expertů z NERV dosud nezná. „Nevím, jestli se to snížení o tisíc policistů bere k současnému stavu, nebo jestli to má být o dalších tisíc proti plánovanému stavu v roce 2014,“ poznamenal policejní prezident.

Mluvčí vlády Jan Osúch Právu řekl, že NERV je poradní orgán vlády a o tom, jestli se jeho návrhy budou skutečně zavádět do praxe, bude teprve rozhodovat vláda.

Koaliční Věci veřejné se každopádně včera postavily proti dalšímu snižování počtu policistů.

Podobně se vyjádřil i stínový ministr vnitra za opoziční ČSSD Jeroným Tejc: „ČSSD zásadně odmítá a nepodpoří žádné změny, které povedou k destabilizaci bezpečnostních sborů a k ohrožení bezpečnosti občanů této země.“

„Nemůžeme připustit, aby v době rostoucí kriminality a agresivity ve společnosti byly oslabeny složky, které mají zajistit bezpečnost občanů bez ohledu na jejich majetek, společenské postavení či město, ve kterém žijí,“ dodal Tejc.

Nižší míru zajištění bezpečnosti v rizikových oblastech ostatně v pondělí kvůli plánovaným škrtům a postupnému ubývání policistů připustil i jejich šéf.

„V budoucnu se můžeme dostat do situace, kdy nebudeme mít dostatek prostředků na okamžitá řešení,“ řekl Lessy na Žofínském fóru se starosty v narážce na letošní vyhrocenou situaci a nepokoje na Šluknovsku.

Policie letos na severu Čech kvůli střetům mezi starousedlíky a Romy nasadila v regionu zvláštní posily, což podle Lessyho vyšlo zatím na desítky miliónů korun.

Anketa

Souhlasíte s návrhem, aby byly některé činnosti policie zpoplatněny?
Ano
67,4 %
Ne
32,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21819 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám