Hlavní obsah

V Pramenech chce příště kandidovat Kohout z Varnsdorfu

– Prameny
Právo, Rudolf Voleman

V zadlužené malé obci Prameny na Chebsku, kde se o víkendu ani pošesté za sebou nepodařilo zvolit nové zastupitelstvo, chce v příštích komunálních volbách kandidovat Lukáš Kohout z Varnsdorfu. Kohout byl v minulosti odsouzen za podvod v souvislosti s objednáváním letů do zahraničí na jméno tehdejšího ministra zahraničí Jana Kavana. V poslední době pak o sobě dal vědět jako organizátor protiromských pochodů na Šluknovsku.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Lukáš Kohout

Článek

„Než bude vyhlášen nový termín voleb, chceme s přáteli získat v obci trvalé pobyty,“ vysvětloval přípravné práce na volby v Pramenech Kohout, který chce kandidovat jako nezávislý. Místní ale o jeho kandidaturu nemají vůbec zájem. „Nechceme tady nikoho z Brna ani ze Šluknovska. Navíc, když má takovou špatnou pověst,“ uvedl jeden z místních obyvatel.

Podle ministerstva vnitra by mohly být volby v Pramenech vyhlášeny nejdříve na jaře příštího roku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

V Pramenech na Chebsku přišli o víkendu k opakovaným volbám dva lidé.

Ale nejenom podmínku trvalého bydliště v den konání voleb by musel Kohout jako nezávislý kandidát splnit, navíc by musel podle volebního zákona získat podpisy nejméně pěti procent místních obyvatel, kteří by s jeho kandidaturou souhlasili. V obci se 150 obyvateli by to bylo osm podpisů.

Z víkendových doplňujících komunálních voleb v Pramenech nové zastupitelstvo nevzešlo. Jediná kandidující strana Lidové fórum sice dostala hlasy od dvou jediných příchozích voličů, ale podle Státní volební komise nebyly hlasy platné. „Ke zvolení zastupitelstva nedošlo,“ uvedla Denisa Čermáková z ministerstva vnitra. Důvodem byl fakt, že nikdo z Lidového fóra, jehož kandidáti pochází z Brněnska, nebyl přihlášen k trvalému pobytu v Pramenech. Obec tak dál povede státem určený správce jako dosud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám