Hlavní obsah

Zeman nechá prověřit postup exministra Němce v kauze katarského prince

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) nechalo znovu otevřít kauzu katarského prince Hámida bin Abdal Sáního odsouzeného v ČR před časem za zneužívání dívek. Právu to v pondělí potvrdil nejvyšší žalobce Pavel Zeman. Šetření se týká možné korupce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Jeho úřad chce podle informací Práva nechat prověřit zejména postup někdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce, jeho náměstka Romana Poláška a dalších tehdejších úředníků na ministerstvu kvůli Němcovu rozhodnutí o odebrání případu českým soudům a jejímu předání do Kataru.

Doplnil, že v této části případu nařídil vnitřní dohled z vlastní iniciativy, protože chtěl vědět, jak probíhalo samotné předání obviněného do Kataru.

Prověří i činnost státních zástupců

Nové prověřování se má podle zjištění Práva týkat rovněž postupu někdejšího vedení NSZ v této kauze v čele s bývalou nejvyšší žalobkyní Renatou Veseckou a také aktivit dalších státních zástupců.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Němec

„Učinili jsme kontrolu již skončené věci v kauze katarského prince a rozhodli jsme se vrátit věc zpátky k došetření. Týká se to podezření na některé pracovníky justice, konkrétně ministerstva spravedlnosti a některých státních zástupců. Jde o trestní věc, kde bylo prověřováno, zda se někdo při rozhodování o předání řízení do Kataru nedopustil trestného činu,“ řekl v pondělí Právu Zeman.

Policie musí prošetřit, zda "nedošlo ke spáchání trestného činu korupčního charakteru". "K tomu mohlo dojít v souvislosti s rozhodnutím Ministerstva spravedlnosti ČR předat trestní řízení obviněného do Kataru," uvedlo NSZ.

Čouhá z toho pomsta, tvrdí Němec

„Považuji za neuvěřitelně skandální věc to, že případ, který se prověřoval přes dva roky, někdo považuje za nedostatečně prověřený. Celá záležitost přitom skončila rozhodnutím Nejvyššího soudu, který jasně řekl, že ten postup byl zákonný,“ řekl v pondělí Právu v reakci na rozhodnutí NSZ Pavel Němec.

Na dotaz, zda může jít o něčí útok na jeho osobu a jakousi pomstu, odpověděl: „Myslím si, že to z toho docela čouhá.“

Případ katarského prince
Člen rozvětvené katarské královské rodiny Hámid bin Abdal Sání byl v roce 2005 Obvodním soudem pro Prahu 2 a tamní soudkyní Monikou Křikavovou nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami na 2,5 roku vězení. Následně jej ministr Němec vydal i přes nesouhlas soudu do Kataru, kde se princ nakonec stíhání vyhnul. Strávil pouze dva dny ve vězení a poté byl propuštěn na kauci, přičemž tamní justiční orgány jeho stíhání zastavily.

Případ podle Zemana převezme pod svůj dozor Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7, které už řeší z popudu justičního spolku Šalamoun jinou část kauzy katarského prince týkající se postupu pražských soudců, kteří i přes odpor Němcova ministerstva drželi katarského prince ve vazbě a navíc jej nepravomocně odsoudili k vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám