Hlavní obsah

ČSSD si schválila díru v pokladně, u poplatku v nemocnicích přešlapuje

Právo, jov

Soc. dem. ani na sobotním jednání ústředního výkonného výboru nerozhodla, zda do svého programu zahrne poplatek za stravu v nemocnici ve výši 60 korun, který by se hradil maximálně 60 dní v roce. Na jednání byl pak schválen stranický rozpočet na příští rok, který počítá s deficitem ve výší 23,5 miliónu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, 1. místopředseda Michal Hašek a řadový místopředseda Jiří Dienstbier po jednání politického grémia.

Článek

S nápadem na šedesátikorunový poplatek přišel stínový ministr zdravotnictví za soc. dem. David Rath, který nápad zahrnul do rezortního programového dokumentu. Soc. dem. původně plánovala, že návrh schválí na programové konferenci, která se konala v polovině listopadu.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se ale tehdy proti poplatku postavil a požadoval, aby v programu strany nefiguroval. Následně se soc. dem. dohodli, že definitivně tento oříšek rozlousknou právě tuto sobotu. K tomu ale nedošlo.

ČSSD na jednání ústředního výkonného výboru o poplatku nerozhodla, verdikt odsunula až na další schůzi, která je naplánována na březen. „To je věc, která po dnešku ještě rozhodnuta není,“ uvedl k poplatku první místopředseda soc. dem. Michal Hašek. O nemocničním stravném bude nyní jednat stranická sociální a zdravotní komise.

Právě Hašek tento týden v rozhovoru pro Právo varoval před tím, aby se z poplatku za stravu v nemocnici stalo dominantní téma ČSSD. „Osobně bych byl velmi nerad, aby se ze šedesátikorunového poplatku, jako příspěvku na stravu, stalo dominantní programové heslo ČSSD,“ uvedl s tím, že důležitější je definování sítě páteřních neziskových nemocnic.

ČSSD na sobotním rokování jednomyslně schválila stranický rozpočet na příští rok. Místopředseda strany Martin Starec uvedl, že bude mírně deficitní. Lidový dům počítá s příjmy ve výši 237,5 miliónu korun a výdaji ve výší 261 miliónů. Deficit tak dosáhne 23,5 miliónu. Starec ale ubezpečil, že ČSSD má v plánu ztrátu v průběhu roku snížit.

Pokud jde o strukturu příjmů, soc. dem. pro příští rok počítá se státním příspěvkem 163 miliónů korun. Členské příspěvky, které byly nedávno zvýšeny, mají vynést 19 miliónů. Jiná situace panuje o hospodaření ČSSD za letošní rok. Starec prozradil, že očekává přebytek 58 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám