Hlavní obsah

České „ano i ne“ k záchraně eura se může vymstít, míní politoložka

České republice se může stát, že kvůli váhavému postoji k nově vznikající evropské mezivládní smlouvě o záchraně eura zůstane stát mimo hlavní proud v sedmadvacítce. Uvedla to politoložka Vladimíra Dvořáková. Naopak politolog Zdeněk Zbořil varuje, že přijetí záchranného plánu může zúčastněným zemím přinést řadu nových problémů. Vrcholná schůzka o dalším osudu Evropské unie a jednotné evropské měny v pátek v Bruselu skončila.

Článek

Dvořáková řekla, že o smlouvě budou jistě diskutovat i země, které již nyní jednoznačně daly najevo, že se k záchraně jednotné měny připojí. „My máme postoj ‚Ano i ne‘. Může se stát, že kvůli němu nakonec zůstaneme stát mimo,“ řekla Dvořáková. „Kdo se trochu zajímá o diplomacii, tak ví, že slovo ‚snad‘ v politické mluvě znamená ‚ne‘,“ upozornil Zbořil. Česko tak podle něj dává najevo svůj rezervovaný postoj ke smlouvě.

„My opravdu nejsme Velká Británie a koruna není libra,“ řekla Dvořáková. Podle politoložky si vláda musí uvědomit, že ČR není světovou velmocí a spíše jí prospěje, když bude ve spolku více zemí se společným zájmem, než pokud by stála osamoceně. Zesílení rozpočtového dohledu a disciplíny, které má nová smlouva přinést, je pozitivním krokem, dodala Dvořáková.

Podle Zbořila v Evropské unii neexistuje autorita, která by přišla s opravdovým řešením dopadů finanční krize na eurozónu. „EU vznikla na principu dohadování a smlouvání,“ uvedl. Řešení současné situace tak podle něj opět bude záviset na tom, jaký kompromis dokážou zainteresované země mezi sebou dohodnout.

Premiér Petr Nečas (ODS) po skončení summitu oznámil, že to, zda se ČR k nové smlouvě připojí, bude záviset na konečné podobě dokumentu.

Pro přijetí smlouvy, z níž jsou prozatím podle Nečase známy pouze teze, se vyslovilo všech 17 států, které platí eurem. Dalších devět zemí včetně ČR naznačilo zájem připojit se k procesu. Situaci ale chtějí ještě konzultovat s národními parlamenty. Jednoznačně proti smlouvě se postavila Velká Británie.

Řadu věcí, které hodlá eurozóna pomocí smlouvy zavést, je Česku sympatická a podporuje je, řekl po skončení summitu premiér Nečas. Jde třeba o usilování o vyrovnané rozpočty či o automatičtější trestání těch, kteří poruší dohodnutá pravidla.

Na stranu druhou se Praha podle premiéra obává možnosti případného ohrožení rozpočtové suverenity či zásahů do kompetencí jednotlivých zemí, například v sociální a důchodové oblasti. Není prý rovněž jasné, jaké by měla smlouva dopady na vnitřní trh a na posuzování národních rozpočtů.

Výsledek summitu dnes kritizovala opoziční ČSSD, podle níž zklamala zejména pravice, která Evropě vládne. „Sliby změn zůstaly na papíře. Pravice v zásadě spoléhá na svou ideologii, že se vše vyřeší samo. Právě krize ukazuje, že tomu tak není,“ uvedl mluvčí stínové vlády ČSSD pro hospodářskou politiku Jiří Havel.

Reklama

Výběr článků

Načítám