Hlavní obsah

Poklady ruských carů se blyští ve vitrínách na Pražském hradě

– Praha

Od pátku je na Pražském hradě otevřena unikátní výstava Carský dvůr pod žezlem Romanovců. Skvosty Kremelského pokladu přivezl do české metropole s sebou ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Některé kusy dosud neopustily Moskvu.

Ochutnávka unikátní výstavy pokladů ruských carůVideo: Novinky

 
Článek

„Na výstavě bude českým návštěvníkům vůbec poprvé představen výběr nejkvalitnějších uměleckých děl a předmětů z Kremelské pokladnice a sestaven do tematických celků, ilustrujících role ruských panovníků z rodu Romanovců, události na carském dvoře či každodenní život v Rusku 16. a 17. století,“ láká na výjimečnou podívanou Správa Pražského hradu.

Že se východní mocnost uvolila Praze poskytnout jedinečnou expozici, lze chápat jako akt vyjádření velmi přátelských vztahů mezi Kremlem a Hradem. S nápadem uspořádání výstavy přišel před dvěma lety Václav Klaus a podělil se o něj při oficiální návštěvě Ruska s Medvěděvem.

Oba prezidenti si ve čtvrtek na tiskové konferenci pochvalovali, že se vůbec podařilo výstavu zorganizovat. Podle Medvěděva takový počin představuje řadu komplikací, nicméně pro Rusko prý symbolizuje počátek dlouhodobé kulturní spolupráce obou zemí. Po podpisu smluv mezi ruskými a českými firmami v hodnotě desítek miliard korun pod záštitou obou prezidentů Klaus i Medvěděv zamířili právě na výstavu, již oficiálně otevřeli.

Výstava v Císařské konírně bude trvat do 4. března. Původně se měla pro veřejnost otevřít v pondělí. Hrad ji ale nakonec lidem zpřístupnil už den po návštěvě Medveděva. Zájem o expozici v pátek odpoledne ale nebyl podle ČTK příliš velký, výstavní sál byl poměrně prázdný a zájemci, kteří dřívějšího otevření využili, si mohli bez tlačenice prohlížet kremelské exponáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám