Hlavní obsah

Opozice neuspěla s návrhem na majetková přiznání pro bohaté

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Levici se na pátečním jednání Sněmovny nepodařilo protlačit do druhého čtení návrh zákona o majetkových přiznáních. Ta by měli podle návrhu podávat lidé, kteří získají velký majetek a nedoloží jeho původ.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové poslaneckých klubů: vlevo Petr Gazdík (TOP 09 s STAN) a Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

Návrh počítal s tím, že majetkové přiznání by museli podávat lidé, kteří si v průběhu kalendářního roku pořídí byt či nemovitost za více než 20 miliónů korun nebo třeba akcie za více než pět miliónů korun.  Pokud by nebyli schopni doložit legální původ peněz, zaplatili by daň ve výši 76 procent

Opoziční poslanci z řad ČSSD a KSČM marně apelovali na koaliční zákonodárce, aby dali zákonu šanci. Neprošel ani návrh na to, aby poslanci hlasovali jmenovitě. Kritici návrhu oponovali, že normu by šlo obcházet.

Zatímco ČSSD tvrdí, že zákon by byl zásadním protikorupčním opatřením, vládní poslanci považují návrh za špatně zpracovaný. O zavedení majetkových přiznání se levice snažila již poněkolikáté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám