Hlavní obsah

Český postoj k summitu je správný, EU se rozhodla pragmaticky, míní Klaus

Výsledek evropského summitu, na němž se představitelé členských zemí pokoušeli naleznout shodu na dalších opatřeních proti krizi, označil v pátek prezident Václav Klaus za pragmatický. Státy se dohodly na automatických sankcích za nedodržování rozpočtových pravidel. Češi chtějí podobně jako Švédové o věci ještě diskutovat na domácí půdě. To Klaus označil za správné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Myslím, že není třeba naskakovat na tento rozjetý trend. A tento rozjetý trend je hájit špatný projekt, kterým je společná evropská měna, za každou cenu. Ta cena je vysoká již teď a ta cena bude narůstat. Myslím, že je třeba chovat se rozumně," řekl prezident.

Evropští lídři se na bruselském summitu dohodli na zavedení automatických sankcí pro rozpočtové "hříšníky" a pravidel pro vyrovnané rozpočty, nepůjdou však cestou změny základní smlouvy EU. Proti změnám smluv se totiž ostře postavili Britové, připojit se zatím odmítli i Maďaři, Češi a Švédové. Nyní se uvažuje o smlouvě jen mezi členy eurozóny, k nimž by se mohly přidat i další země, pokud by chtěly.

Sobotka volá po celonárodní debatě

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek označil za velkou chybu, že se premiér Petr Nečas (ODS) zúčastnil rokování v Bruselu, aniž by měl mandát. Podle lídra soc. dem. měl šéf kabinetu provést konzultace s parlamentními stranami. Premiéra pak Sobotka vyzval, aby ke změnám v EU otevřel celonárodní debatu. „Tady se jedná o budoucnost naší země,“ apeloval předseda ČSSD, který požaduje i dialog vlády s opozicí.

Politické strany by podle Sobotky měly definovat postoj k reformám v rámci EU. Právě k tomu se soc. dem. chystá v pátek večer na jednání stranického předsednictva v Lidovém domě. Na rozdíl od Nečase s podporu společného řešení dluhové krize nechce váhat. „Jsme proto, aby se ČR zúčastnila posílení evropské integrace v příštích letech,“ nastínil Sobotka pozici ČSSD. Strategickým zájmem ČR je podle něj neskončit na okraji EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám