Hlavní obsah

Do azbestových škol by se budějovické děti mohly vrátit v dubnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Tři českobudějovické školy, které byly zavřeny kvůli vysokým hodnotám azbestu, by se mohly pro žáky otevřít příští rok v dubnu. V pátek to oznámil Michal Bosák z oddělení vnějších vztahů českobudějovického magistrátu s odvoláním na zprávu firmy, která se o opravu a zateplení škol stará. Děti nyní dojíždějí do pěti různých škol v Českých Budějovicích a Hluboké nad Vltavou.

Foto: Jiří Falout, Právo

Základní škola na českobudějovickém sídlišti Máj

Článek

„Podle sdělení zástupce firmy by v lednu mohla být dokončena výměna všech oken a v polovině března i zbývající stavební práce v budovách májských škol. V případě příznivých klimatických podmínek by tak sanace celého areálu mohla být hotova do Velikonoc,“ řekl Bosák.

Podle původních odhadů hrozila i varianta, že by se žáci do škol na Máji už do konce současného školního roku nevrátili. Město rozhodlo, že s druhou etapou zateplování škol na sídlišti Máj nebude čekat do léta 2012 a objekty zateplí hned. Následně v celém komplexu provede sanační práce.

Oprava za milióny

Město denně vypravuje autobusy, které vozí děti z Máje do náhradních škol. Měsíční náklady na to činí zhruba 200 000 korun. Cenu za sanační práce v celém komplexu tří škol na sídlišti Máj nedokážou zástupci radnice odhadnout, měla by se však prý pohybovat v řádech miliónů korun.

Česká školní inspekce v minulých dnech informovala, že nebezpečné boletické panely, z nichž se v případě neodborně prováděné rekonstrukce může ve zvýšené míře uvolňovat azbest, jsou minimálně v 293 školách. [celá zpráva]

Takzvané boletické panely se požívaly při výstavbě hlavně v 70. a 80. letech. Je z nich postaveno mnoho sídlištních škol, ale i zdravotnických zařízení nebo nákupních středisek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám