Hlavní obsah

Klaus se opřel do vlády, je podle něj slabší, než se zdála

Praha

Prezident Václav Klaus si v pátek posteskl, že koaliční kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) se ukázal jako slabší a méně výkonný, než jak se jevil loni na podzim. Podle prezidenta je to dáno především spory uvnitř koalice a aférami, které se kolem některých členů vlády objevily. Prezident to uvedl na setkání s českými manažery a podnikateli nazvaném Euro Business Breakfast.

Článek

"Vládu oslabovaly koaliční spory, prokázané i neprokázané aféry. Oslabovaly ji odchody několika ministrů. Oslabovaly ji i vnitřní spory uvnitř jednotlivých stran. Nejvíce ji ale oslabovaly reálné spory mezi koaličními stranami ohledně základních parametrů reformních kroků vlády. Spory tedy měly i věcný základ," uvedl prezident.

Podle něj se uskutečnil v uplynulém roce i populistický útok na politiku jako takovou skrze sociální sítě. Útok přitom podle něj nebyly strany koalice schopny odvrátit.

ČSSD prý nebyla opozicí vlády, nýbrž systému

"Ani sociální demokracie nebyla opozicí vlády. Spíše se stavěla do pozice odpůrce celého sociálně-ekonomického systému, které nyní funguje," uvedl Klaus.

K vývoji eurozóny a krizi uvedl Klaus, že byl příliš optimistický. "Varoval jsem před dlouhodobými důsledky pokračování cesty ve vyjetých kolejích evropské integrace a sociálního systému, ale krátkodobě jsem nebubnoval na poplach. Zpětně musím říci, že jsem se mýlil a byl jsem příliš optimistický," uvedl prezident, jehož skeptický pohled na stávající podobu evropské integrace je dlouhodobý.

Prezident se vyjádřil i k ekonomickým záležitostem a možnému vývoji. "Zahraniční poptávku našimi opatřeními nemůžeme zvyšovat, maximálně nám může pomoci měnový kurz. Ten ovšem rovněž nejsme schopni ovlivnit," uvedl. Rovněž stav veřejných financí podle něj neumožňuje žádnou fiskální expanzi. "Prostor pro expanzi jsme si měli vytvářet v době rychlého růstu HDP před rokem 2008. Problémem bude vůbec udržovat rozpočty na únosné úrovni," upozornil.

Letos se ekonomika podle Klause vyvíjela daleko pomaleji, než se očekávalo, což mělo vnější i vnitřní příčiny. "Větší roli hrály faktory vnější, tedy zahraniční poptávka. Ale je třeba dodat, že domácí politická nejistota ekonomice nepřidávala," uvedl.

Evropa dávno není vzorem, ale sama zaostává

Klaus zopakoval, že dnešní dluhová krize je logickým vyústěním vývoje v posledních desetiletích a je pouze vrcholem ledovce. "V krizi není jen projekt společné evropské měny, v krizi je podle mého názoru celý koncept evropské integrace a spolu s tím i celý socioekonomický model," uvedl prezident.

Zatím méně viditelné problémy EU jsou podle Klause o to závažnější. Týkají se relativního zaostávání Evropy za dříve neexistujícími ekonomickými centry současného světa. "Evropa si to nechce připustit a už vůbec ne veřejně přiznat. Pořád se tváří, že je vzorem pro zbytek světa," uvedl prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám