Hlavní obsah

Vychytralé faktury klamou lidi, fungují jako závazná smlouva

Právo, Josef Koukal

Hlavně podnikatelé by měli zbystřit. Firmám po celé republice byly v poslední době doručeny faktury na úhradu zhruba dvou tisíc korun za údajnou inzerci v internetovém katalogu. Ve skutečnosti jde však o návrh smlouvy. Zaplacením faktury se příjemce zaváže k platbám i do budoucna.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Faktura nám přišla do firmy normálně poštou. Nic jsme si neobjednali, a tak jsme samozřejmě nic neplatili. Ve větším podniku se ale snadno může stát, že se účetní přehlédne, zaplatí a pak se bude divit,“ sdělil Právu 39letý manažer pražské obchodní firmy.

Faktura od společnosti Seznam firem, s. r. o., na zaplacení 2388 korun za „uveřejnění inzerenta v internetovém oborovém katalogu“ skutečně pod čarou drobným písmem adresáta varuje: „Tato nedaňová listina je návrhem na uzavření smlouvy dle všeobecných obchodních podmínek na rubové straně této listiny.“

Z těch pak vyplývá, že už pouhým zaplacením příjemce faktury na smlouvu přistupuje a zavazuje se platit i do budoucna. Zpoplatněný internetový katalog je přitom podle již citovaného manažera nepřehledný a pro podnikatele nemá takový druh inzerce žádný přínos.

„Pokud je to pod čarou uvedeno, jde skutečně o návrh na uzavření smlouvy,“ potvrdil Právu advokát Josef Lžičař. Odesilateli faktur navíc zřejmě nelze po právní stránce nic vytknout.

Vyvázat se ze smlouvy podle advokáta sice lze, ale je to složité. „Asi bych musel prohlásit, že když jsem zaplatil první dodávku, nebyl můj úmysl uzavřít smlouvu. Ale bylo by to nejspíš na souzení,“ dodal Lžičař.

Podnikatel má být profesionál

Odesilatele faktur se Právu nepodařilo kontaktovat. Obě telefonní čísla uvedená na faktuře s listopadovou splatností jsou nedostupná a majitel firmy Seznam firem, s. r. o., Radek Jež z Třebíče nezvedá ani telefon uvedený na webu své druhé firmy JR Top. Odpovědi Právu nepřišly ani na e-mailové dotazy.

Na obdobné praktiky katalogových firem upozornilo začátkem letošního roku Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).

„Oni se snaží vyvolávat dojem, že jde o fakturu, ale dole je už jasně smlouva. Bůh ví, jak by soud reagoval,“ komentovala ředitelka sdružení Gerta Mazalová fakturu od společnosti Seznam firem, s. r. o., předloženou Právem.

„Jedná se totiž o podnikatele, nikoliv spotřebitele, a tam se předpokládá, že podnikatel by měl být profesionál,“ varovala Mazalová.

Policie má desítky oznámení

Fakturačně smluvní kouzla vynalézavých podnikatelů nejsou novinkou ani pro policisty. „Policie ČR eviduje řádově desítky trestních oznámení ohledně takových případů a zabývá se jimi,“ sdělila Právu mluvčí policejního prezidia Lucie Paclíková.

„Problém spočívá v tom, že majitelé těchto subjektů se snaží ,zákonným způsobem obelstít‘ co nejvíce lidí. Získávání důkazů k prokázání úmyslu podvodného jednání je značně komplikované,“ podotkla s tím, že i proto policie důrazně varuje před praktikami firem, které rozesílají podobné faktury.

Před praktikami firmy Seznam firem, s. r. o., se navzájem varují i podnikatelé na internetových diskusních fórech. „Taky jsme se již bohužel nechali oklamat. Pokud v této kauze vyvíjíte nějaké aktivity, případná řešení, rady nebo cokoliv jiného, rádi se připojíme,“ uvedl jeden z nich.

Seznam firem není Seznam.cz

Firma "Seznam firem, s. r. o." nemá nic společného se společností "Seznam.cz, a.s.", která provozuje internetový portál Seznam.cz a například i server Novinky.cz. Společnost Seznam a.s. již podniká proti firmě "Seznam firem, s. r. o." právní kroky.

Podle pisatele totiž částka, kterou jeho firma zaplatila, není tak vysoká, aby samostatně vyvíjel úsilí o nápravu. „Ale právě na to tito zloději a podvodníci spoléhají,“ napsal do diskuse pisatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám