Hlavní obsah

Rybáři začali po 181 letech vypouštět Jordán

Právo, Jiří Falout, Lucie Janečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Po 181 letech začali ve čtvrtek rybáři vypouštět vodní nádrž Jordán, která se nachází v centru Tábora a je nejstarší v České republice. V příštím týdnu začnou s postupným výlovem, následovat budou přípravy k odbahnění rybníku o výměře přes 51 hektarů.

Foto: Jiří Falout, Právo

Pohled na Jordán, který se nachází v centru města.

Článek

„Je to pro nás velká neznámá, velký experiment, protože Jordán nemůžeme vylovit klasickým způsobem, jelikož nevíme, co je na dně. Chtěli bychom ale postupně odlovit, tak jak bude hladina klesat, co nejvíce ryb,“ řekl Právu jednatel táborské spolčenosti Štíčí líheň - Esox Oldřich Pecha.

Podle odhadů je v Jordánu kolem 100 až 150 metráků ryb. Jde o kapry, sumce, amury a jiné plevelné ryby. „Sumci by mohli vzhledem k tomu, že se Jordán dlouho nelovil, dosahovat i dvou metrů a padesáti kilo. Uvidíme, zda existuje i legendární Vilém a my tohoto sumce dokážeme vylovit,“ dodal Pecha.

Foto: Jiří Falout, Právo

Jednatel společnosti Štičí líheň - Esox Oldřich Pecha otočil kohoutem a z Jordánu začalo vytékat 200 litrů za vteřinu.

Rybník do konce roku klesne o čtyři metry a definitivně vypuštěn bude do 15. června 2012. „V průběhu vypouštění budou probíhat přípravné práce, zaměřování, pyrotechnický a archeologický průzkum,“ vysvětlil další postup vedoucí výzkumu a jednatel stavební společnosti Daich Josef Kubík.

Hlídat budou pyrotechnici i archeologové

V případě nálezu munice, což je pravděpodobné, protože Tábor byl posádkovým městem, přivolá pyrotechnik Jiří Chládek ze společnosti Borgata policii. Na Jordán mají posvíceno i archeologové. V Táboře se říká, že se tu nacisté zbavovali po válce dokumentace, údajně sem spadlo i letadlo.

V půli září začne vlastní odbahnění. Předpokladem je, že se vytěží 260 tisíc kubíků bahna, které může být i toxické. Existují totiž dva rozdílné posudky. „Krajský úřad Jihočeského kraje si proto nyní nechává zpracovat nezávislý posudek. Rozhodnutí by mělo padnout do konce ledna 2012,“ nastínil řešení vedoucí odboru životního prostředí táborské radnice Jan Fišer.

Bahno se má vozit do pískovny Hůrka v Plané nad Lužnicí. Proti tomu ale protestují místní. „Kromě toho, že sediment podle nás nevyhovuje legislativě, vadí nám také doprava bahna, kdy by mělo Planou projet až 70 nákladních aut denně,“ uvedl pro Právo místostarosta Plané nad Lužnicí Jiří Rangl (Za zdravou Planou).

Projekt za více než 400 miliónů korun provázejí problémy od začátku výběrového řízení. To se konalo dvakrát, posuzoval jej i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a zajímala se o něj i Transparency International. Proto projekt nabral více než roční skluz.

Reklama

Výběr článků

Načítám