Hlavní obsah

Senát upravil zákon o hazardu

Praha
Aktualizováno

Senát napravil chyby poslanců v zákoně o hazardu a vrátil je Sněmovně. Odvody z loterií mají v rámci změn přerozdělovat obce a ministerstva, a nikoli provozovatelé hazardu přes nadace. Podle návrhu by výnosy mohly činit až 8,3 miliardy korun. Poslanci by měli podle dohody novelu schválit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

Návrh na změny v přerozdělování odvodů z hazardu předložil senátorům ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) za podpory Petra Víchy, šéfa senátorského klubu ČSSD, která má v horní komoře většinu. Celkově by odvody měly vynést v příštím roce až 8,3 miliardy korun, z toho 6,7 miliardy by mělo být odvedeno jen výherních automatů a videoterminálů.

Novela počítá se znovuzavedením 20tisícového poplatku za každý hrací automat.

Oproti současnému stavu, kdy přerozdělování přes nadace řídili provozovatelé loterií, přechází tato pravomoc na obce a ministerstva kultury a školství. Sněmovnou schválená podoba odvodů by nebyla vymahatelná. Obce by podle odhadu ministerstva financí měly získat až kolem 5,9 miliardy korun, stát kolem 2,3 miliardy. Většinu mají podle Kalouska přerozdělovat obce, jelikož se s neblahými dopady hazardu ve společnosti potýkají nejvíce.

Obce by dostávaly čtyři pětiny odvodu z výherních automatů a 30 procent odvodů z ostatních typů hazardu, jako jsou například loterie, kurzové sázky a sázkové hry v kasinu. Zbytek by měl být příjmem státu, přičemž směřovat by měl hlavně na sport, kulturu a ve prospěch zdravotně postižených. Zákonem to ale určeno není.

"Dokonale zprasený zákon"

Sněmovna původně schválila rozdělení odvodu z loterií rovným dílem mezi sport, obce a veřejně prospěšné účely.

Kalousek k rozhodnutí Sněmovny poznamenal, že v podstatě dala loterijním společnostem pro příští rok daňové prázdniny, neboť mimo jiné nepočítá se zálohami na daň. „Vedle toho, že to je věcně zcela nesprávné, tak je to legislativně tak totálně zprasený, tak dokonale, ale dokonale zprasený, že je to nespravovatelné,“ prohlásil ministr.

Kalousek: Povinné odvody nemohou rozdělovat firmy

„Co dnes loterijní společnosti odvádějí, jsou povinné odvody. A kdo má právo rozhodovat o povinných odvodech? Demokraticky zvolená zastupitelstva, a ne šéfové hazardních firem,“ vysvětloval senátorům důvod pro změny v kompetencích u přerozdělování miliard z hazardu.

„Objektivně těch peněz bude víc, jenom o nich bude rozhodovat někdo jiný a v tom je ten fór. Chápu, že jste přesvědčen, že loterijní firmy mají lepší cit pro dobro, mají menší sklon ke korupci, máte s tím možná zkušenost a máte na to právo,“ vzkázal ironicky Kalousek senátorovi Vladimíru Drymlovi (ČSSD), který se proti novele bouřil.

Zákon získal téměř absolutní podporu, přestože se některým sociálním demokratům nelíbilo, že je součástí rozsáhlého zákona o jednotném inkasním místu.

Podle dohody mezi Senátem a vládní koalicí navrhli senátoři odložit spuštění vládní daňové reformy, která má mimo jiné zrušit koncept superhrubé mzdy, až na povolební rok 2015. Odklad byl pro opoziční sociální demokraty podmínkou pro opravu zdanění hazardu. Daňová reforma se jako soubor sedmi desítek novel souvisejících se vznikem jednoho inkasního místa nyní vrátí Sněmovně k novému posouzení.

Reklama

Výběr článků

Načítám