Hlavní obsah

Návrh zákona o školném má dvě strany, přitom stál desítky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Návrh zákona o školném se po očištění od nadbytečného textu vejde na 1,5 strany, na přípravu dvou reformních zákonů mělo přitom ministerstvo rok a půl a dotaci 93 miliónů korun. S touto kritikou ve čtvrtek přišla Rada vysokých škol (RVŠ), podle níž je návrh naprosto nepřipravený a na vládu by neměl jít tento měsíc, ale nejdřív za rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce předložit dva zákony, o vysokých školách a o školném. Akademici k nim mají celkem 65 připomínek.

Z 93miliónové evropské dotace teoreticky vychází 46,5 miliónu korun na přípravu jednoho zákona. Návrh zákona o školném má sice 52 stran, podle Marka Hodulíka z RVŠ jsou ale na více než 50 stránkách doprovodné texty a zhodnocení dopadů právní regulace.

Přesto akademici k návrhu vznesli 33 připomínek, které mají dohromady 134 stran. Kromě naprosté nepřipravenosti mu vyčítají i to, že zde chybí návaznost na jiné zákony, analýza dopadů školného na studenty i státní rozpočet a v návrhu nejsou vyjasněné základní termíny jako třeba příjemce podpory. Rada nesouhlasí i s tím, že by zákon snižoval bariéry pro studium pro chudé studenty, což tvrdí ministerstvo.

Ten návrh není možné zlepšit, ten návrh je možné pouze odmítnout
Miroslav Jašurek

"Ten návrh není možné zlepšit, ten návrh je možné pouze odmítnout," komentoval materiál předseda Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek. Školám také vadí, že ministerstvo s nimi návrh neprodiskutovávalo a ministr Dobeš jej chce v nejbližších dnech či týdnech odnést k projednání vládě.

Dalších 32 připomínek vznesli akademici k návrhu zákona o vysokých školách. Na něm kritizují třeba zřízení funkčních míst profesorů a docentů, kdy by tyto tituly neměly celostátní platnost, ale byly by vždy svázány jen s konkrétní univerzitou, která je udělila.

Reforma vysokých škol se připravuje několik let, školy ale ministerské návrhy pokaždé odmítly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám