Hlavní obsah

Klausovi se líbí ruská nabídka k Temelínu, podporuje české firmy

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim

Prezident Václav Klaus na dotaz Práva připustil, že se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem jednal i o tendru na dostavbu Temelína, o který Rusové usilují. Klaus zdůraznil, že se osobně zasadí o maximálně transparentní a férový výběr vítěze zakázky. Jako pozitivní aspekt v nabídce Rusů však vyzdvihl, že Rusové nabízí Čechům nejvyšší podíl na subdodávkách.

Foto: Petr Horník, Právo

Dmitrij Medvěděv a Václav Klaus na Pražském hradě

Článek

„Samozřejmě jsme nemohli minout otázku dostavby Temelína. Obě strany k tomu přistupujeme racionálně a pragmaticky. Máme zájem, aby proces výběru byl maximálně férový, spravedlivý a transparentní. O to se všichni zasadíme včetně mě,“ řekl český prezident. Podle něj to jistě na sto procent chápe i ruská strana.

Podotkl ale, že v ruské nabídce vidí jeden pozitivní aspekt. „Nabízejí nejvyšší možnosti podílení se českých firem na subdodávkách. Ale firmy zatím nepředstavily finální projekty,“ řekl Klaus.

Medvěděv pak potvrdil, že ruská nabídka počítá s aktivním přístupem českých firem na subdodavatelských službách. Stejně jako Klaus ovšem zdůraznil, že kolem tendru nesmí být „žádné tlaky zvenčí, ať už by přicházely odkudkoli“.

O tendru na dostavbu Temelína, o který mají zájem také Američané a Francouzi, bude Medvěděv jednat odpoledne také s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Předseda vlády už byl kvůli významnému tendru přijat také v Bílém domě u amerického prezidenta Baracka Obamy. [celá zpráva]

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi.

Reklama

Výběr článků

Načítám