Hlavní obsah

Firmy podepsaly na Hradě pod dohledem Klause a Medvěděva miliardové kontrakty

• Aktualizováno

Druhým dnem ve čtvrtek pokračuje oficiální návštěva ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva. Ráno přivítal prezident Václav Klaus hlavu ruského státu na Pražském hradě. Tam české a ruské firmy podepsaly několik obchodních smluv v řádu desítek miliard korun.

Uvítací ceremoniál pro prezidenta Medvěděva na Pražském hraděVideo: Novinky

 
Článek

Medvěděv následně otevře výstavu ze sbírek někdejšího carského pokladu. Medvěděv na Hrad přijel i se svou manželkou Světlanou, o jejíž program se během návštěvy bude starat první dáma Livia Klausová.

Hlavy států uvítala nastoupená hradní stráž, zazněly česká a ruská hymna.

Následně zástupci firem podepsaly obchodní kontrakty. Například smlouva o výstavbě železnice na Sibiři, kterou bude realizovat česká firma, je kontraktem za 40 miliard korun. Podepsány by měly být i bilaterální dohody obou zemí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ruský a český prezident Dmitrij Medvěděv a Václav Klaus na Pražském hradě

Očekává se, že Medvěděv bude jednat mimo jiné o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, o níž mají zájem i ruské firmy.

S Klausem by mohl ruský prezident jednat například o mezinárodní situaci a vztazích NATO a Ruska.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezidenti procházejí kolem nastoupené hradní stráže.

Po slavnostním obědě otevře Medvěděv výstavu, která návštěvníkům Pražského hradu představí nejcennější exponáty z kremelských sbírek. [celá zpráva]

Medvěděv se do České republiky vrátil po loňském summitu USA-Rusko, na němž s americkým prezidentem Barackem Obamou podepsal odzbrojovací smlouvu.

Na návštěvu přijel v době, kdy v ruských městech pokračují protesty opozice, která není spokojena s regulérností průběhu parlamentních voleb, které proběhly v minulém týdnu. [celá zpráva]

Odlet ruské hlavy státu je naplánován na 17. hodinu.

Foto: ČTK

Kvůli státní návštěvě je celý den uzavřen Pražský hrad a omezován provoz v ulicích podle toho, jak se bude ruská hlava státu po městě pohybovat. Po páté hodině, kdy Medvěděv pojede na ruzyňské letiště, by tak mohl být omezen například provoz na Evropské třídě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám