Hlavní obsah

Řidiče trápí nový sníh a silný vítr, u Hradce shodil dálniční bránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čerstvý sníh, který napadl na silnicích v některých krajích, komplikuje ranní cesty řidičů. Na některých horských silnicích v Krkonoších či Jeseníkách se dokonce drží ujetá vrstva. Dopravu ztěžuje také silný vítr. U Hradce Králové například shodil dálniční bránu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Brána spadla po sedmé hodině a komplikovala provoz na silnici I/11 na úrovni části města Kukleny. Vítr poškodil i části směrových tabulí na dálnici D1.

Sníh zavřel silnici pro kamióny

Ve čtvrtek ráno měli řidiči problémy především v Pardubickém a Olomouckém kraji. Dokonce byla pro kamióny od středečního večera uzavřena silnice I/10 z Desné do Harrachova, tedy jediná komunikace do Polska v okolí. V kopci tam uvízlo několik kamiónů.

V horských oblastech Libereckého kraje napadlo v noci až 20 centimetrů nového sněhu a stále sněží. V Krkonoších se kvůli nárazovému větru mohou na silnicích tvořit sněhové jazyky, na komunikacích třetích tříd už leží ujetá vrstva sněhu.

Podobná situace je v Jeseníkách, kde stále sněží a na silnicích nižších tříd je ujetá vrstva. "V noci byla všechna technika venku, sněžilo na většině území bývalého okresu. Zejména v nejvyšších polohách se na chemicky udržovaných silnicích nachází sněhová kaše, na silnicích druhé a třetí třídy udržovaných inertně leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem," uvedl dispečer šumperských silničářů Radek Doležel.

Ve stoupání na Červenohorské sedlo taktéž uvízlo několik kamiónů.

V Pardubickém kraji dopravu navíc komplikuje náledí v okolí Hlinska, Žamberka a Lanškrouna. Na lesních úsecích hrozí pád větví či stromů.

Vlivem silného větru se na horských cestách v Královéhradeckém kraji ráno tvoří místy sněhové jazyky, na cestách v Krkonoších a Orlických horách leží také uježděná vrstva sněhu. Silničáři doporučují motoristům při jízdě dbát zvýšené opatrnosti. Kvůli spadlým stromům je uzavřena cesta mezi Orlickým Záhořím a Červenou Vodou.

Hned dvě ranní smrtelné nehody, z nichž minimálně jedna je způsobena náledím, vyšetřuje policie v Moravskoslezském kraji. Mezi Odrami a Mankovicemi na Novojičínsku nepřežil čelní střet řidič škodovky, který vjel do protisměru pod kamión.

Další řidič zahynul na Karvinsku, podle policie nedal přednost jinému auto, není ale vyloučeno, že i na této nehodě se podepsala námraza. [celá zpráva]

Na hřebenech Krušných hor odklízejí silničáři i 20 cm sněhu

Na hřebenech Krušných hor napadlo do rána místy až 20 centimetrů sněhu a stále ho přibývá. Na silnicích se proto tvoří sněhové jazyky a silničáři doporučují řidičům v polohách nad 400 metrů zvýšenou opatrnost. Situaci ztěžují i předměty, které vzal vítr s sebou na silnice. V Rumburku dokonce spadl nad ránem na ulici strom.

Nejvíc problémů to sněžení nadělalo na Chomutovsku, kde fouká opravdu silný vítr. Jazyky se tvoří hlavně na otevřených prostranstvích. Sníh nahoře stále připadává. V terénu se pohybuje zhruba 20 sypačů, tedy čtvrtina strojů, které jsou v kraji k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám